A jutalom most nem aktuális

2021. 12 06. 11:00

A zalaszentgróti képviselő-testület nem szavazta meg az előterjesztést

Egy képviselő hiányzott az ülésről. Mint később kiderült, a mérleg nyelve lehetett volna…

Zalaszentgrót Város Önkormányzati Képviselő-testületének 2021. november 25-i rendes nyilvános ülésének 19. és 20. napirendi pontja a választott képviselők jutalmazásával foglalkozott. Konkrétan Vári Mária alpolgármester, valamint Balogh Gábor és Gelencsér István tanácsnokok, továbbá Baracskai József polgármester munkájának anyagi elismerésével.

Az alpolgármester és a két tanácsnok esetében részletes előterjesztés készült, amely taglalta az érintettek feladatait, továbbá az előterjesztő Baracskai József polgármester elismerő véleményét a három választott képviselő munkájáról, ami érdemessé teszi őket a jutalmazásra. Ugyanez a részletes írásos előterjesztés azonban már nem szerepelt Baracskai József esetében, a napirendi javaslatban is csak annyi, hogy az előterjesztő Balogh Gábor, a Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság elnöke.

A 19-es napirendi pont tárgyalásakor Zalaszentgrót polgármestere újfent kifejtette, hogy aki jól dolgozik, annak a munkáját el kell ismerni, akár anyagilag is.

Ifj. Veress János képviselő hozzászólásában elmondta, hogy nehéz két év van mögöttük, ezért nem garantálható a helyi szervezetek korábbi mértékű támogatása. Éppen ezért nem tartja célszerűnek most a jutalmazást.

Ifj. Veress János sem tartotta most célszerűnek a jutalmazást.

Baranyai Zsolt képviselő megjegyezte, hogy a rendkívüli veszélyhelyzetben arra számított, hogy jobban összefogják a testületet, akár online formában is. A jelenlegi helyzetben nem látja indokoltnak a jutalmazást.

Vargáné Szabó Henrietta képviselő kihangsúlyozta, hogy nem az adott személyek ellen irányul az a véleménye, hogy most nem aktuális a jutalmazás. Ezt az adott helyzet diktálja.

Az ezt követő egyenkénti szavazáson egyetlen határozati javaslat sem kapta meg a szükséges szavazatot. (A határozati javaslatban Vári Máriának 200 ezer Ft, Balogh Gábornak és Gelencsér Istvánnak 150-150 ezer forint jutalom szerepelt.)

A 20. napirendi pontként szerepelt a polgármester jutalmazása. Ennek írásbeli előterjesztése – mint korábban írtuk – nem volt olvasható a város hivatalos honlapján, de szóbeli előterjesztés sem hangzott el. A szavazás eredménye azonos volt, mint a képviselők esetében: a testület nem fogadta el. Hogy mekkora összegről szólt (volna) a polgármester jutalmazása, arról nem esett szó a testületi ülésen.

A polgármester jutalmazásáról szóló javaslat szavazási végeredménye.
Képernyőfotó: Objek-TV Zalaszentgrót

Az viszont elhangzott, hogy a Fidesz által támogatott négy képviselő – Baranyai Zsolt, Rádli József, Vargáné Szabó Henriette, ifj. Veress János – a decemberi tiszteletdíját jótékony célra ajánlja fel. Ez a négy képviselő szavazott egyébként a jutalmazás ellen.

A testületi ülésen nem vett részt Gelencsér István, akinek ugyancsak nem szavazták meg a jutalmát. Mivel a közmeghallgatáson még részt vett, ezért megkérdeztük tőle, hogy miért nem volt ott a testületi ülésen.

– A közmeghallgatáson derült ki, hogy nagy valószínűséggel Covid-fertőzött környezetben voltam egy korábbi családi összejövetelen, ezért azonnal az önkéntes karantén mellett döntöttem – mondta lapunknak Gelencsér István. Hozzátette: ő úgy szavazott volna, hogy társai megkapják a jutalmat, mert sokat dolgoztak. Amennyiben az ő esetében is ilyen döntés születik, akkor jótékony célra ajánlja fel a jutalmat.

Ekler Elemér