Bangónét futtatják

2021. 12 02. 08:08

Bangóné Borbély Ildikó, a folyamatosan aggódó MSZP-s asszonyka.
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Jobb kötözködni való híján Kálomista Gábor Elk*rtuk című alkotásán keresett fogást a szocialisták pankrációs asszonya minap a Parlamentben. Pontosabban azt nehezményezte Bangóné Borbély Ildikó, hogy milyen tanterv alapján, milyen célból nézették meg középiskolás gyerekekkel a filmet. Aggodalmaira Rétvári Bence államtitkár válaszolt, aki szerint nem árt senkinek, ha megnézi. Sőt a fiatalok javára szolgál, mert akkor még nem is éltek, nem ismerték ezt az időszakot. Rétvári két mozijegyet is mellékelt a méltatlankodó asszonykának, aki azonban látványosan visszaadta azokat. („Úgy látszik, nem akarja a valósággal megzavarni a gondolkodását” – vélekedett közösségi oldalán az államtitkár.)

Attól tartok, Ildikó asszonynak meggyőződése, hogy remekül teszi a dolgát. Ennek megfelelően ő a legharsányabb a „sajtós” eseményeken. Hol látványtervezőt alakít, aki megfekteti harcostársait a köztévé kövezetén, máskor kortárs festőt, aki a Váci úton randalírozva telefonfülkéket mázol össze. Előfordult, hogy „katonai szakértőként” kijelentette: szamárság honvédséget tartanunk idehaza. Tőle tudjuk azt is, hogy az édesanyák eredendően baloldaliak.

Arról nincs hír, miért mindig a hőbörgő asszonykát küldik az arénába az elfekvőben nyöszörgő szocialisták. Az ember azt gondolná, hogy a laposra vert párt vezetése a tragédiasorozatok nyomán visszahívja a porondról legaggasztóbb káderét. De nem. Újra és újra őt küldik az első vonalba. Lehet, hogy elfogyott a regiment? Netán ő lenne az MSZP arca? Vagy csak azért, mert nem akad a szocialistáknál, aki kimondaná: ezt elk*rtuk.

Pilhál György