Ukrán embercsempészek ellen emeltek vádat Zalában

2021. 12 01. 09:14

Vádat emelt a Lenti Járási Ügyészség.

Vádat emelt a Lenti Járási Ügyészség egy ukránokból álló embercsempész társaság tagjai ellen, akik összesen 36 Srí Lanka-it próbáltak mikrobuszokba zsúfolva Olaszországba szállítani.

Pirger Csaba, a Zala Megyei Főügyészség szóvivője az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta: az elsőrendű vádlott még márciusban tíz Srí Lanka-i állampolgárnak segített abban, hogy Romániából Magyarországon át Szlovéniába, majd Olaszországba juttassa őket. Ehhez egy ismeretlenül maradt társát is igénybe vette, továbbá egy román és egy lengyel rendszámú autót is adott hozzá.

A két autóval először Romániából a csengersimai határátkelőn belépve Magyarországra csempésztek nyolc, okmányokkal nem rendelkező embert, majd Budapesten két további migránst is felvettek, akikkel Tornyiszentmiklósnál átjutottak Szlovéniába. Az autópályán történő határátlépést követően a szlovén hatóságok elfogták azt a járművet, amelyben a tíz Srí Lanka-i állampolgárt vitték, ezért az elsőrendű vádlott – akinek „előfutóként” kellett volna figyelnie az esetleges rendőri ellenőrzéseket – megfordult és visszatért Romániába.

Néhány nappal később az elsőrendű vádlott 26 Srí Lanka-i Olaszországba szállításáról állapodott meg, akiket társával – Bukarestből indulva – egy ukrán és egy lengyel rendszámú furgonban helyeztek el, őket egy szintén lengyel rendszámú mikrobusszal kísérte harmadik társuk. Magyarországra átérve minden migránst a mikrobuszba zsúfoltak be, sofőrt is cseréltek, majd az egyik üresen maradt furgon visszafordult Romániába, a másik pedig kísérte a csempészetteket a magyar-szlovén határra.

Tornyiszentmiklós térségében a Srí Lanka-iakkal telezsúfolt mikrobusszal egy erdős területen félreállt a harmadrendű vádlott, két társa pedig többször ki- és belépve a környékbeli határátkelőkön, azt igyekezett megtudni, hol tudják átvinni a 26 embert rendőri ellenőrzés nélkül. A migránsokat végül kiszállították a járműből, megmutatták nekik, merre tudják gyalog átlépni a zöldhatárt, és megígérték, hogy majd a túloldalon összegyűjtik őket. A szlovén hatóságok azonban rövid idő alatt elfogták a gyaloglókat.

Az illegális szállításban részt vevő három ukrán egyikét még aznap az M3-as autópályán állították meg, két társát pedig egy héttel később, Karcag közelében fogták el. (Forrás: MTI)