A családokat segítő innovatív kezdeményezéseket emelte ki Ekler Gergely államtitkár

2021. 11 25. 15:28

Átadták a Smart Family Nagydíj 2021 verseny díjait

Ekler Gergely szerint a KINCS kezdeményezése a lehető legszélesebb körben értelmezi az innovációt.

Átadták Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Smart Family Nagydíj 2021 verseny díjait csütörtökön Budapesten.

Ekler Gergely családokért felelős stratégiai államtitkár azt mondta, hogy a KINCS Smart Family Centrumjainak célja a családokhoz kapcsolódó innovációs projektek megvalósítása és ösztönzése.

A jó gyakorlatok gyűjtése, feldolgozása, bemutatása és népszerűsítése lehetőséget biztosít az üzleti innovációban aktív szerepet játszó vállalkozásoknak, start upoknak, hogy kifejezetten a családokat segítő okos megoldásokat és funkciókat fejlesszenek – tette hozzá.

Ekler Gergely személyes példáját ismertetve elmondta: családjában szelektíven gyűjtik a hulladékot, a gyerekei is megtanulták, hogy kimossák a joghurtos poharat, mielőtt kidobják, és azt is, hogy ha visszacsavarják a kiürült ásványvizes palack kupakját, akkor a kukásautó nagyon drágán nagyon sok palackozott levegőt fog szállítani, ami pazarlás.

Azt is próbálják megbeszélni együtt, hogy miért és mire költenek, valamint ha egy szobában sokáig nem tartózkodnak, akkor lekapcsolják a villanyt – tette hozzá.

Folyamatosan újratanuljuk, hogy a kidobott étel többszörös pazarlás és azt is, hogy a szombat délutáni társasjátékozáshoz felvett mackóalsó helye este nem biztos, hogy a szennyeskosárban van, jó lesz az még vasárnap is – sorolta.

Tíz és 12 éves gyerekei készségszinten használják a számítógépet, tudnak keresni az interneten, ppt-t készíteni, viszont nincs napelemük, az otthonukban a fűtést nem mesterséges intelligencia vezérli, egyikük sem számolja a lépéseit és nincs applikációban rögzített edzéstervük – mondta.

Az államtitkár hozzátette: amikor részt vett a díj szakmai zsűritagjaként a pályázatok elbírálásában, meglepően ismerte fel, hogy nem használnak számos olyan, egyébként könnyen elérhető eszközt, alkalmazást, megoldást, terméket, amely megkönnyítené, jobbá és praktikusabbá tenné az életüket.

Résztvevők a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) Okos megoldások a családnak című rendezvényén a Millenáris Parkban.
Fotók: MTI/Mónus Márton

Külön örömnek nevezte, hogy ezt a felismerést egy nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés keretében tehette, amely a magyar gazdasági és társadalmi partnerekkel azon dolgozik, hogy minél több értékes, a családokat támogató interaktív megoldás jöjjön létre.

A nagydíjról elmondta: célja, hogy minél több olyan magyar innovatív kezdeményezést támogasson, amely megkönnyíti a magyar családok életét, illetve hozzájárul az okos családi megoldások alkalmazásához.

Inspirálónak nevezte, hogy a KINCS kezdeményezése a lehető legszélesebb körben értelmezi az innovációt, és olyan hatékony megoldásokat vonultat fel, amelyek erősítik a családi kapcsolatokat, segítséget nyújtanak a családok egészségének megőrzésében, különböző generációknak nyújtanak modern eszközöket az egész életen át történő tanuláshoz, kényelmesebbé teszik az életet, időt takarítanak meg, erősítik a pénzügyi tudatosságot, szórakozást és fejlődési lehetőséget nyújtanak a családok számára.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke arról beszélt, hogy több mint 80 pályázat érkezett a felhívásukra, és a jelentkezőkkel közösen be tudták bizonyítani, hogy a családok mindennapjaiban nagyon is jelen kell, hogy legyenek a tudatos megoldások és az innováció.

Szalai Piroska, a KINCS Smart Family Centrum vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a start upok világáról a nemzetközi felmérések azt szokták mondani, hogy 30 százalékuk a lakosságnak dolgozik, a többség az üzleti szférának fejleszt.

A díjjal a 30 százalékos lakossági fejlesztések közül célozták meg azokat, amelyek fókuszba tudják állítani a családokat – tette hozzá.

A családokat segítő, okos megoldásokat nyújtó startup vállalkozásoknak meghirdetett Smart Family Nagydíj 2021 verseny első helyezettje egy gyerekbarát helykereső és eseménykereső weboldal és applikáció lett, a gyerekkel.com oldal, a második helyezést a Fehérvár Hero nyerte el, amely a méltatás alapján a karantén idején indított 60 napos, egész várost megmozgató applikáció, a harmadik helyezett pedig egy biztonságos zsebpénzkezelő applikáció, a MoneyMate lett.

Emellett számos különdíjat is kiosztottak, többek között iskolaérettséget vizsgáló multimédiás mérőeszközt, vagy szétnyílt hasizom kezelésére kifejlesztett, otthon végezhető tornát, továbbá környezetvédelmi társasjátékot kínáló oldalakat. (Forrás: MTI)