Isten ments az ilyen biztosoktól!

2021. 11 17. 09:39

Természetesen Márki-Zay Péter volt Didier Reynders egyik hiteles hírforrása a magyarországi helyzetről. Hasonszőrűek jól megértik egymást.
Kép: Facebook

Magyarországon egyértelműen érzékelhető azoknak az embereknek a diszkriminációja, akiknek eltérő a szexuális orientációjuk – jelentette ki az Európai Bizottság jogérvényesülésért felelős biztosa nemrég Budapesten, sajtótájékoztatón.

Didier Reynders azt mondta, meggyőződésük, hogy a magyar szabályozás ellentétes az európai uniós szabadságelvekkel. Törvénymódosítást akarnak látni az ügyben – tette hozzá.

A biztos három napig tartózkodott Magyarországon. Látogatásán a bizottság 2021. évi jogállamisági jelentésének megállapításairól folytatott párbeszédet a törvényhozás, a kormány, a bíróságok és a civil szféra képviselőivel.

Didier Reynders közölte, az igazságszolgáltatási rendszer működését, a korrupciót, a média helyzetét, valamint a fékeket és ellensúlyokat vizsgálják. Alapvetően nem változott a bizottság álláspontja a korábbihoz képest – fűzte hozzá.

Szavai szerint különböző parlamenti csoportok, civilek megerősítették az általuk leírt tényeket.

A biztos hangsúlyozta: megnézik, hogyan tudnák javítani a helyzetet. Az igazságszolgáltatási rendszert például lehetne fejleszteni digitális megoldásokkal, erre a koronavírus-járvány alatt kialakultak kapacitások. Pozitívumként említette, hogy a bírók fizetése emelkedik.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy fontos az ügyészség és a bíróság függetlensége.

A médiában Didier Reynders szerint válsághelyzet uralkodik, amelynek okát részben a koronavírus-járványban, a pénzügyi nehézségekben jelölte meg. Azt is kijelentette azonban, hogy hiányolják az állami hirdetések átláthatóságát. A reklámok komoly hatással bírnak a médiumok gazdasági helyzetére – jegyezte meg.

Nem az egyedüli EB-biztos, akinek korrupciós múltjával foglalkozott a sajtó.
Fotó: ujszo.com

Úgy vélekedett: fontos lenne, hogy a médiatanácsban sok párt kapjon képviseletet.

A biztos közölte azt is: aggódnak, amiért számos tagországban újságírókat ér erőszak.

Didier Reynders azt mondta: jelentésük elemzés, nem pedig eszköz arra, hogy szankciókat vezessenek be. Céljuk a nyitott eszmecsere, annak vizsgálata, hogyan lehetne fejleszteni az együttműködést különböző területeken – hangoztatta.

Fontos alapvetésnek nevezte azonban, hogy meg kell védeni az unió fő elveit. Az EU-s jog az elsődleges, az Európai Bíróság döntései kötelező erejűek – nyomatékosította.

Hangsúlyozta: nem céljuk, hogy minden tagállamban ugyanolyan rendszerek alakuljanak ki, hiszen eltérőek a történelmi hagyományok. Bizonyos alapvetéseket azonban biztosítani akarnak, például a bíróság függetlenségét, aminek szükségessége megtalálható az Európai Unióra vonatkozó egyezményekben.

A biztos azt mondta: „mindkét fél” véleményét meghallgatta Magyarországon. Találkozott Varga Judit igazságügyi miniszterrel, de az ellenzék képviselőivel is, például Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölttel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel.

Ajánlásokat fogalmaznak majd meg Magyarországnak – közölte Didier Reynders.

Kiemelte: arra biztatják Magyarországot, hogy csatlakozzon az európai ügyészséghez, ez azonban nem kötelező. (Forrás: MTI)

 

* * *

Nézzük csak, hogy ki is ez a Didier Reynders! A Pesti Srácok szerint 2019 szeptember 14-én a L’Echo és a De Tijd című helyi lap is megírta, hogy a belga titkosszolgálat gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó egykori tagja terhelő vallomást tett Didier Reynders liberális biztosjelöltre a szövetségi ügyészségen. Az egykori titkosügynök beszámolója szerint Reynders (aki jelenleg belga védelmi és külügyminiszter) kenőpénzeket fogadott el és pénzt mosott. Állítólag Kongó fővárosában, Kinsashában egy fegyverkereskedőtől és az egyik elnökjelölttől fogadott el csúszópénzeket. A módszere az volt, hogy kis értékű műtárgyakat és régiségeket adott el drágán, és fantomcégeken át mosta tisztára a megvesztegetésből származó vagyont. A titkosügynök 2009 és 2011 között többször is jelentette feletteseinek, amit Reynders üzelmeiről megtudott, ám a nemzetbiztonsági szolgálat nem továbbította a dokumentumokat az igazságszolgáltatásnak. Magyarán: falaztak ennek a liberális politikusnak.

A botrányról még a liberális politikusokkal többnyire kesztyűs kézzel bánó Index is beszámolt, sőt azt is megjegyezték, hogy az eset különösen kellemetlenül érinti Reynderst, aki igazságügyi biztosként a jogállamiság védelmével, az „átfogó Európai Jogállamisági Mechanizmussal” foglalkozna.

Jól megértették egymást „Isiászos” Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság egykori elnökével.
Fotó: demorgen.be

Nos, ez a súlyos korrupciós botrányba keveredett belga libsi minden gond nélkül átment a jogi, a szabadságjogi és a belső piaci szakbizottság meghallgatásán. A testület ballibsi többségét ugyanis teljességgel megnyugtatta Didier Reynders magyarázkodása, hogy ő ugyan nem lopott semmit, rágalom az egész. És ha ő azt mondja, akkor az nyilván úgy is van. Hogy egy gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó titkosügynök dokumentumokkal bizonyítja az ellenkezőjét, arra magasról tesznek. Reynders egyébként arról is beszélt a meghallgatáson, hogy folytatni fogja a Magyarország és Lengyelország elleni 7-es cikkely szerinti boszorkányüldözéseket. Magyarán ugyanúgy megy tovább minden a junckeri menetrend szerint: tovább zsarolnak, fenyegetnek, terrorizálnak majd minket, és hiába bizonyítjuk, mint eddig is, hogy a magyar jogállamiság köszöni, jól van, számos nyugati államnál szabadabb, színesebb a sajtónk, hatékonyabb a jogszolgáltatásunk, több és erősebb fék meg ellensúly van, mint a maguktól elalélt nyugatiaknál – egyik fülükön be, másikon ki – írta a Pesti Srácok.

Szóval ez a kretén veszi a bátorságot, hogy Magyarországot kioktassa. Foglalkozhatna ez a balga belga saját országával, ahol az irigyelni való nyugati demokrácia magasztos szellemében a parlamenti választásokat követően csak közel 500 nap (!) után tudtak kormányt alakítani. Nos, Didier barátunk nem saját hazáját segítette jogi észrevételeivel, tanácsaival, hanem Magyarország elviselhetetlen diszkriminációja háborította fel olyannyira, hogy Budapesten oktatott ki bennünket mindarról, ami egyébként a hanyatló Nyugatnak hamarosan megadja a végső döfést.

Didier barátunk jól érezte magát, hiszen olyan hozzá hasonló senkiházikkal, mint Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely is találkozhatott.

Bizonyára szó esett a kenőpénzek, a fantomcégek, a pénzmosás elleni harcról, mert ebben Didier barátunk nagy szakértő. Az Európai Bizottság biztosai már csak ilyenek. A becsület, a megvesztegethetetlenség élharcosai.

S hogy miért jött még Magyarországra? Talán egy jó LMBTQ összejövetel reményében. Mert az ilyen gyülekezeteknek kell a támogatás. Ha Brüsszelből jön, az még jobb.

Isten ments az ilyen biztosoktól!

Ekler Elemér