Ez a kormány a családok kormánya

2021. 11 17. 09:15

Novák Katalin beszél éves meghallgatásán az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén. Mellette Zsigó Róbert, a családokért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkára (j) és Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez a kormány a családok kormánya, ezért minden döntésében a családok érdekeit igyekszik szem előtt tartani – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter éves meghallgatásán az Országgyűlés Népjóléti bizottságának keddi ülésén.

A kormány intézkedéseinek célja, hogy hozzájáruljanak a vágyott magyar gyermekek megszületéséhez és a szülők minél jobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket – mondta Novák Katalin.

Hozzátette: a kormány eltökélt szándéka mindig az volt, hogy a családtámogatásokat folyamatosan bővítsék és ezt vállalták a koronavírus-járvány idejére is.

Arra is kitért, a kormány nemcsak az anyagi támogatásokat tartja fontosnak, hanem a családbarát környezet kialakítását is.

A kormány családpolitikai intézkedéseit sorolva kiemelte a 10 millió forintos, kamatmentes, szabadfelhasználású kölcsönt, a babaváró támogatást, amelyet már 200 ezer pár vett igénybe. Emlékeztetett arra, hogy a kölcsönt részben vagy teljes egészében elengedik, ha „gyermekek érkeznek a családba”.

A kormányt minden döntésénél az az elv vezérli, hogy a választás szabadságát megadja a családoknak, hogy úgy szervezhessék az életüket, ahogy számukra a legideálisabb – hangoztatta Novák Katalin.

Beszámolójában kitért arra is, hogy ma Magyarországon 300 ezer egyszülős családban félmillió gyermeket nevelnek, őket segíti egyebek mellett a tartásdíj állami megelőlegezésének bevezetése.

Az idei év fontos döntésének nevezte, hogy a befizetett személyijövedelem-adót (szja) – egy meghatározott határig – visszafizetik a gyermekeket nevelőknek; ez mintegy 600 milliárd forintos támogatást jelent csaknem 2 millió szülőnek.

A fontos intézkedések között említette még, hogy januártól bevezetik a 25 év alatti fiatalok szja-mentességét a bruttó nemzetgazdasági átlagbérig, „nagyságrendileg 400 ezer forintig”.

A miniszter szerint a magyar családpolitika elismertségét jelzi az egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés, és több országban már nyíltan hivatkoznak arra, hogy hasonló intézkedéseikhez innen „merítik az ihletet”.

Novák Katalin a javuló demográfiai mutatókat elemezve azt mondta, míg korábban öt vágyott gyermekből csak egy született meg, most már ötből négy születik meg. Magyarországon 27 százalékkal emelkedett a gyermekvállalási kedv (termékenységi mutató), ez az Európai Unióban a legmagasabb emelkedés – tette hozzá.

A házasságkötések száma is Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben – csaknem a duplájára – az EU-ban 2010 óta, és a női foglalkoztatottság is nálunk emelkedett legjobban – hangsúlyozta.

A miniszter ismertetése szerint 500 milliárd forint pluszkifizetést kaptak a nyugdíjasok a 13. havi nyugdíjon kívül, 22 ezer milliárd forintot fordítottak családtámogatásokra 2010 óta, és összességében 3,5-szeresére emelték a családtámogatásokat 2010-hez képest. Jövőre ez az adat a GDP 6,2 százalékát éri el, „ami nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően magas, ez a legmagasabb a világon, amennyit mi a családtámogatásokra fordítunk” – fogalmazott.

Közölte azt is, hogy 2010 és 2022 között „csak az adóból megtakarított összeg” 4 ezer milliárdos megtakarítást jelent a magyar családoknak.

A miniszter megerősítette, hogy a kormány döntése értelmében jövő februárban teljes összegben kifizetik a 13. havi nyugdíjat. „Tehát visszavezettük a 13. havi nyugdíjat és jövő februárban ez a 2,5 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő (…) is megkapja a 13. havi nyugdíjat” – mondta.

Novák Katalin szerint az, hogy a magyar kormány a versenyképesség megőrzése mellett tudta a családtámogatásokat növelni és ennek köszönhetően javultak a demográfiai mutatók, „egy olyan recept, ami izgalmas lehet mások számára is”.

Kovács Sándor (Fidesz) képviselő kérdésére a miniszter azt közölte, az otthonfelújítási támogatások esetében az látszik, hogy ezeket a vidéki magyar lakosság nagyobb arányban veszi igénybe, mint a budapestiek. Hozzátette: falusi csokot eddig 26 ezer család kapott.

Lukács Lászlónak (Jobbik) a gyerekes családok szja-visszatérítésére vonatkozó kérdésére Novák Katalin azt mondta: „mindenki, akinek van fennmaradó befizetett szja-ja, az vissza fogja kapni a felső értékhatár mértékéig”. (Forrás: MTI)