Az Európai Bizottság „ül hosszú méla lesben”

2021. 11 11. 12:49

– avagy határvédelem brüsszeli módra

Adalbert Jahnz (jobbról) fiatal kora ellenére már mesterien tudja eredményként feltüntetni a kudarcot.
Fotó: Adalbert Jahnz/Facebook

„Fontos észben tartani” azt, hogy milyen jelentős összegeket költött az Európai Bizottság az uniós költségvetésből az Európai Unió külső határainak igazgatására – jelentette ki Adalbert Jahnz, az uniós végrehajtó testület illetékes szóvivője szerdán Brüsszelben.

Mint mondta, az előző, 2014-2020 közötti uniós költségvetési időszakban 1,6 milliárd eurót fordítottak általánosságban határvédelemre, így határvédelmi informatikai fejlesztésekre, speciális optoelektronikai felszerelésekre, infratechnológiákra, valamint az infrastrukturális hálózatok kiterjesztésére és fenntartására.

„Olyan projektekre adunk finanszírozást, amelyeknek hozzáadott uniós értékük van, és összhangban vannak az integrált határigazgatási koncepciónkkal” – hangsúlyozta.

Hozzátette: „álláspontunk szerint uniós finanszírozást nem folyósítunk falak vagy szögesdrótkerítések építésére, olyan eljárások vannak érvényben, amelyek biztosítják, hogy a testületünk tudja, hogy a kifizetéseket mire költik”.

Az Európai Bizottság kedden közölte, hogy 20 országot, köztük Oroszországot is megfigyelés alatt tartja annak érdekében, hogy információkat szerezzen arról, hogy ezek az államok milyen szerepet játszanak a migránsok Fehéroroszországba történő átirányításában. A megfigyelt államok Oroszország és Fehéroroszország mellett Algéria, Azerbajdzsán, Elefántcsontpart, India, Dél-Afrika, Irán, Kazahsztán, Líbia, Marokkó, Katar, Szenegál, Szomália, Srí Lanka, Szíria, Tunézia, Üzbegisztán, Venezuela és Jemen. (Forrás: MTI)

* * *

Nem tudom, hogy ki is ez az Adalbert Jahnz valójában, kevés adat található róla, fotó még kevesebb, ami elég furcsa egy uniós szóvivő esetében.

Hosszas keresgélés után közösségi oldalán találtam kettő fényképet, de végzettségéről, iskoláiról, eddig betöltött munkaköreiről egy szót sem.

Az biztos – a fotó alapján –, hogy messze van a nyugdíjazástól, vagyis sok marhaságot tud még összehordani Adalbert barátunk szóvivői pályafutása során. Mint például azt, hogy hét év alatt 1,6 milliárd eurót fordítottak határvédelemre „általánosságban”.

Ezzel szemben csak Magyarország 2015 óta több, mint 500 milliárd forintot. S nem „általánosságban”, hanem konkrétan. Mert ha csak úgy „általánosságban” védte volna hazánk a schengeni határt, Nyugat-Európát – benne Brüsszelt – már rég bevették volna a migránsok.

Szépreményű, igazi brüsszeli bürokrata ez az Adalbert Jahnz. Sokra viheti még az Európai Unióban ezzel a mellébeszéléssel. Feltéve, ha lesz még egyáltalán Európai Unió néhány év múlva. Ha ilyen sírásói vannak, akkor nem nagy az esélye ennek.

Ekler Elemér