A hazafias szellem és a nemzetközi kiválóság az MCC képzéseinek célja

2021. 11 02. 12:02

Zalaegerszeg is a Mathias Corvinus Collégium térképén

A Mathias Corvinus Collégium (MCC) Zalaegerszegen is jelen van. Leendő székhelye az egykori városháza, pártok háza előtt tartottak sajtótájékoztatót nyáron. Balról Orbán Balázs, Sali Zsófia, a zalaegerszegi képzési központ vezetője, Vigh László országgyűlési képviselő, Balaicz Zoltán polgármester.
Fotó: Facebook

A hazafias szellem és a nemzetközi kiválóság a Mathias Corvinus Collegium (MCC) képzéseinek célja, az intézmény programjaiban már 3700 fiatal vesz részt – mondta el az MCC kuratóriumi elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Orbán Balázs arról beszélt: hazaszerető fiatalokra van szükségünk, mert ha mi nem szeretjük Magyarországot, a Kárpát-medencét, ha nem azt tartjuk a legfontosabb feladatunknak, hogy ennek a nemzetnek jobb legyen, akkor ki más fogja ezt a munkát elvégezni?

Hozzátette: nem pártpolitikai kategória, hanem szemléletmód, hogy a mindennapi hazaszeretet „átjöjjön” a képzéseikből. Kiemelte, hogy emellett ugyanakkor nem lehetünk bezárkózók. Úgy kell magyarnak lennünk, hogy ismerjük a világot, a geopolitikai helyzetünkből adódóan okosabbak vagyunk, „jobban látunk a pályán”, előbb tudunk bizonyos kihívásokra reagálni.

Mint mondta, a hazafias szellemet és a nemzetközi kiválóságot, a nemzetközi versenyre való képességet szeretnék kombinálni az MCC-ben.

Orbán Balázs felhívta a figyelmet arra a problémára, hogy a társadalomtudományok vagy tágabb értelemben a humántudományok terén a nyugati akadémiai világ ideológiák, dogmák fogságába kerül sok esetben. Nem az a fontos, hogy ki az okosabb tudós, kinek helytállóbbak a következtetései, hanem hogy ki milyen kvótát teljesít, ki milyen ideológiai alapállást támogat. Ezek jellemzően progresszív liberális irányzatok.

Hangsúlyozta, az a feladatuk, hogy ennek a veszélyére felhívják a figyelmet és felkészítsék a diákjainkat arra: ilyen van és ez nem jó. Ha nem a teljesítményt helyezi az ember a középpontba, hanem az ideológiát, akkor a teljesítmény csökkeni fog – jelentette ki Orbán Balázs.

A napokban jelenik meg Orbán Balázs (jobbról) könyve az Egyesült Államokban.
Fotó: M1 képernyőfotó

Közlése szerint különösen nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy viták legyenek, hogy minden álláspont kellő módon megjelenjen, de arra is, hogy elsősorban most a nyugati, liberális, progresszív, akadémiai mainstreamből milyen indoktrinációs kísérletek vannak és ezekkel szemben hogyan kell ellentartani.

Orbán Balázs elmondta, hogy az MCC-nek jelenleg 3700 diákja van, ebből 330 egyetemista. A legtöbb diák budapesti, de most indították el egyetemi programjukat bentlakásos formában Győrött, Debrecenben, Miskolcon, Szegeden és Pécsen, illetve egyetemisták képzése folyik Kolozsváron is. A programot felmenő formában fogják bővíteni. Hozzátette: a többi diák az általános és középiskolás, valamint az egyéb vezetőképző programokban vesz rész.

Kiemelte: az a céljuk, hogy a képzésekben egyszerre résztvevők száma tízezer legyen és ezt 35 helyszínen tudják megvalósítani szerte a Kárpát-medencében és azon kívül is. Orbán Balázs megjegyezte: lesznek olyan diákjaink, akik látható módon meg fognak a magyar közéletben jelenni 2025-2026 környékén.

A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai ügyekért felelős államtitkára beszélt arról is, hogy az Amerikai Egyesült Államokban a napokban jelenik meg A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye című könyve. Mint mondta, meglepő módon nagyon nagy igény van a keresztény konzervatív gondolkodásra az Egyesült Államokban, mert az ottani republikánus konzervatív körök útkeresésben vannak. Ebben számukra Közép-Európa és a Magyarországon az elmúlt tíz évben folytatott politika tanulmányozásra méltó. Van egy kör, amely a magyar modellt ajánlja az amerikai republikánusoknak, ez pedig a Soros György-féle körök heves ellenkezésével találkozik – jegyezte meg Orbán Balázs. (Forrás: Kossuth rádió, MTI)