Ki is ez a Márki-Zay Péter?

2021. 10 27. 11:21

Az ügyeletes magyar politikai szemfényvesztő, Márki-Zay Péter. A főnök, Gyurcsány Ferenc bábmester előbb-utóbb az ő szálait is elvágja.
Fotó: MTI

Hogy ki is ez a Márki-Zay Péter? Azon kívül, hogy egy politikai kalandor? Pillanatnyilag Gyurcsány Ferenc bábszínház direktor legtöbbet szereplő bábja. Hogy honnét jött, mit csinált korábban? Cikksorozatunkban igyekszünk bemutatni politikai pedigréjét. Ez mondhatni színes és változatos. Talán csak két jelző nem illik hozzá. Hogy politikai karrierje gerinces és karakán lenne.

Érdemes Márki-Zay Péter megszólalásait időbeli eltéréssel ütköztetni, szembesíteni. Az ellenzéki összefogás (magyarán kutya-macska barátság) október 23-i összejövetelén többek között azt mondta: „Mi szeretetországért küzdünk.” 2018-ban, egy lakossági fórumon viszont több, mint érdekes kijelentést tett: „Nem akarom mondani, hogy a kandelábereket mire lehet még használni a plakátok ragasztásán kívül…”

Ha most azt mondanám, hogy Márki-Zay Péter arra gondolt, hogy ócskavasként le lehetne adni őket a hulladéktelepen, s az érte kapott pénzt is fel lehetne használni a kampányban (kampányidőszak táján lehettünk), messze lennék az igazságtól. Márki-Zay Péternek más járhatott az eszében, olyasmi, ami feltétlenül szükséges ahhoz, hogy a kandeláber betöltse az általa kigondolt funkciót. A kandeláber és a kötél kombinációja. S hogy a kötélen lóg valaki, s nem valami.

Az ellenzéki pártok által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt 2018-as megjegyzése szerint „Egy olyan rendszert, amit nem lehet demokratikusan leváltani, azt nem demokratikusan szokták leváltani. Minden rendszernek vége van egyszer. (…) Minél elnyomóbb, minél gyűlöletesebb egy rendszer, annál csúnyább vége van. Meg kell nézni ’89 Romániáját.”

Maradjunk Romániánál! Márki-Zay Péter nemrég fejébe vette, hogy ellátogat Erdélybe. Ott nem örültek ennek az ötletnek, megüzenték neki, hogy nem szívesen látott vendég. Egyszerűen azért, mert beállt Gyurcsány Ferenc mögé, aki 2004-ben gyalázatos módon viselkedett a kettős állampolgárságról döntő népszavazás kapcsán.

Hogy Márki-Zay Péter a „szeretetország” építésének elkötelezett híve, azt a következő mondatai cáfolják, 2021 februárjában mondta:

„A tanárok és az orvosok sem tudják, hogy micsoda hatalom van a kezükben. […] Ha egyszer az összes tanár azt mondaná, hogy sztrájkolunk és nem megyünk be, akkor Orbán Viktort térdre lehetne kényszeríteni, ha az orvosok mondanák ugyanezt, megszűnik az egészségügy.” Mindezt járványidőszakban mondta a „szeretetország” építője.

Egyelőre ennyit ennek a politikai kaméleonnak a közszerepléséről. További részletekkel folyamatosan jelentkezünk.

 Ekler Elemér

(Folytatjuk)