Ünnep után a pesti „füstös szobák mélyén…”

2021. 10 25. 08:57

Több százezer ember fejezte ki szimpátiáját a kormány iránt.
Fotó: MTI, MTVA

A főnök nem volt elégedett október 23-án este, ezért már nem csak Márki-Zay „Fényevő” Péterrel akart találkozni a „füstös szobák mélyén”, hanem odarendelte a bábszínház teljes társulatát.

Soha többé!
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Először az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltjét osztotta ki.  Ilyen melléfogás, azt mondani, hogy Hajrá Magyarország, hajrá magyarok! Hát ez Viktor szlogenje – emelte a hangját. Méghogy mi szeretetországért küzdünk… Ezt szajkózza a Fidesz időtlen idők óta. Keményebben Péter, keményebben! Láthattad, hogyan csináltuk mi tizenöt évvel ezelőtt. A mozgósítás is csőd volt. Annyian voltak az ünnepségünkön, ahányan cirka mögötted állnak az egész országban. Esetleg még szólhatok Kórozs Lajosnak, talán ő segíthet. Egy jó kamuvideó bizonytalanságot kelthet sok emberben, hogy amit látott, az csak a Fidesz által irányított köztelevízió és az MTI szemfényvesztése volt. A táblákra lehetne például montírozni, hogy „Elég az Orbán-diktatúrából!” Vagy azt, hogy „Rezsiemelést akarunk!”, netán „Magyarország szeretettel várja a migránsokat!”, s az sem lenne rossz felirat, hogy „Nyissák ki az iskolák kapuit az LMBTQ – aktivisták előtt!” Egy ügyes szerkesztő már rég kitalálhatta volna, hogy szó sem volt itt lengyel szolidaritásról, csak garázda debreceni focihuligánok figyelmetlenségből fordítva tették fel a piros-fehér klubzászlót a rúdra. S még az sem jutott senkinek eszébe, hogy nem voltak itt olaszok, csak tökrészeg fideszesek fordították meg a magyar zászlót. Persze az sem elvetélt ötlet – s erre a 2013-as bajai kamuvideósok talán kaphatók lennének –, hogy az Orbánt éltető tömeget a mi ünnepségünk szónoki emelvénye elé montírozzák, a mi szárnyszegett közönségünk pedig Viktort hallgatja. S ha mindez nem segít, akkor még mindig ott van a New York Times! Te Amerikából jöttél Péter, gondolom befolyásos ottani barátaid – akikre előszeretettel hivatkozol állandóan –, el tudják intézni, hogy így jelenjen meg az újságban: Bukarestben, s nem Budapesten volt a békemenet. Ferenc pápa szeptemberi látogatásakor ez a kis ferdítés nem okozott gondot a New York Timesnek.

Jakab „Parizeres” Péterre, Fekete-Győr „Bukott” Andrásra és Karácsony „Félmilliárdos Csődtömeg” Gergelyre nem sok szót pazarolt a főnök. Ők már lecserélt bábjátékosok. Dobrev Klárának pedig csak annyit mondott: Veled majd otthon, a szemlőhegyi villában beszélek. Négyszemközt.

Amikor a bábszínház társulata már azt hitte, hogy ezzel véget ért a „füstös szobák mélyén” történt baráti koalíciós ünnepértékelő beszélgetés, a főnök levegőbe bökött kinyújtott mutatóujjával, csinált néhány látványos fejmozdulatot, s nagyon halkan megkérdezte: Aztán honnét a fészkes fenéből szereztétek ezt a műsorvezetőt? Egy fokozattal hangosabban folytatta: Kiröhögtettük magunkat, alig voltunk kétezren, erre azt mondja, hogy „egészen elképesztő, hogy mennyien vagytok!” Egészen a Kodály köröndig látta a tömeget, miközben a Rippl-Rónai saroknál már csak néhányan lézengtek. Tudjátok, hogy ez az alak élő adásban vallotta be, hogy a heroinon kívül szinte minden kábítószert kipróbált. Lehet, hogy most is „szippantott”?  Mert az, hogy csak kettőslátása volt, valószínűtlen feltételezés. Talán csak hazudott. Legalább ezt tanulta volna meg tőlem. Én ezt csináltam magas fokon… Reggel, este meg éjjel. Hát csak ennyit tanultatok 2006 október huszonharmadikából? – kérdezte üvöltve.

Hosszú éjszaka volt a „füstös szobák mélyén”. Aztán megvirradt a főváros, s mi is új napra ébredtünk…

Ekler Elemér

Orbán Viktor és a békemenet világos üzenetet küldött az ellenzéki koalíciónak.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

És akkor most ismertetjük, hogy kik jelentek meg az ellenzéki tüntetésen. Név szerint – írta az egyértelműen baloldali Hont András a közösségi oldalán.
Fotó: Facebook/Hont András