Megküzdöttek a túlélésért…

2021. 10 19. 09:49

A „Göcsej Harci Túra” eredményhirdetése Egerszegen

A győztes csapat tagjai: Vörös Gábor, Somkerti Patrik, Farkas Benjámin és Varga Csongor.

Megküzdöttek a túlélésért a „Göcsej Harci Túra” győztesei. A zalaegerszegi Ganz Ábrahám Technikum 1-es csapata az országos versenyen képviselheti Zala megyét.

A Megyeháza Deák termében október 18-án tartották sajtótájékoztató keretében a „Göcsej Harci Túra” honvédelmi verseny eredményhirdetését. A versenyt szeptember 22-én már 15. alkalommal rendezték a Zala Megyei Védelmi Bizottság, a 20. Hadkiegészítő és Toborzó Iroda és a Zala Megyei Polgári Védelmi Szövetség szervezésében a zalai középiskolák számára.

Az idei verseny kapcsolódott az előző évi tematikához. A járványt a „Menedékben” túlélők a „Remény” nevű helységet kutatták fel, ahol biztosíthatták élelem, víz és lőszer utánpótlásukat. Ehhez a helyhez tíz akadálypálya teljesítésével lehetett eljutni. Kézigránát dobás, térképészeti ismeretek, fegyveres váltófutás, sebesült ellátása és szállítása elméleti feladatok szerepeltek a komplex programban. Mindezt a szervezők által készített rövid kisfilmből tudhattuk meg, ezzel kezdődött a díjátadás.

A díjakat dr. Sifter Rózsa és Pácsonyi Imre adta át.

Dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott köszöntötte a megjelenteket.

– A magyar kormány elkötelezett hazánk és a magyar állampolgárok biztonsága mellett. A biztonsági helyzet törékeny, de mindent megteszünk azért, hogy a romló biztonsági környezet ellenére erős, stabil, ellenállóképes országban élhessünk – kezdte a Védelmi Bizottság elnöke. – A kormány tudatosan erősíti az ország védelmi képességét. Ma minden idők legjelentősebb haderőfejlesztési programjának végrehajtása történik. Zalaegerszeg a Rheinmetall harcjárművek gyártásával kulcsfontosságú szerepet kapott. Ezzel nemcsak a védelmi képességet növeljük, de a munkahelyteremtést is segíti – emelte ki a kormánymegbízott.

– Kiemelten kezeljük a hazafias honvédelmi nevelést, valamint a katonai pályára irányítást – folytatta dr. Sifter Rózsa. – Büszkék vagyunk arra, hogy mára már országossá vált a „Göcsej Harci Túra”, melyet a Védelmi Bizottság ötlete alapján még 2008-ban indítottunk útjára. Zala megyében eddig 900-an vettek részt a versenyben. Ez valószínűleg nagyban hozzájárult ahhoz, hogy szeptembertől Zalában megindulhatott a honvédkadétok képzése. Hiszünk a honvédelmi nevelésben, hiszünk a jövő generációban. A honvédelmi versenyen történő részvétel számomra azt mutatja, hogy megyénknek vannak olyan fiataljai, akik készek és képesek a haza érdekében cselekedni és áldozatot is hozni.

– A megyei önkormányzat mindenkori vezetője tagja a Védelmi Bizottságnak – tudtuk meg Pácsonyi Imrétől a Zala Megyei Közgyűlés alelnökétől. – Úgy tekintünk erre a versenyre, mint fontos eseményre, amely a megyei önkormányzatnak is szívügye. Köszönjük a pedagógusok, intézményvezetők, szervezők munkáját. Büszkék vagyunk arra, hogy minden évben népszerű a verseny és sokan vállalják a megmérettetést. Bízunk benne, hogy a jelenlegi résztvevők között majd többen lesznek fegyveres testületek tagjai is.

Ferge László őrnagy, irodavezető a közvetlen versenyélményekről beszélt.

– Hogyan lehetünk egy kicsit újszerűbbek, mások? – tette fel a kérdést. – Igyekeztünk a legújabb dolgokat is bemutatni. Sokat fejlődtünk az utóbbi években és azt gondolom, hogy ebből sok mindent sikerült beépíteni a programba.

A „Göcsej Harci Túrát” a Ganz Ábrahám Technikum 1-es számú csapata nyerte Vörös Gábor, Somkerti Patrik, Farkas Benjámin, Varga Csongor összeállításban. Ők képviselhetik Zala megyét az országos versenyen. Ezüstérmes lett a nagykanizsai Cserháti Sándor Technikum és Kollégium csapata. A bronzérmet a Ganz Ábrahám Technikum 2-es számú csapata szerezte meg.

Samu László

Ferge László őrnagy a versenyélményekről is beszélt.
Fotók: Samu László