Bűnügyi felügyelet alatt a zalai orvos

2021. 10 18. 09:34

Vesztegetés alapos gyanúja miatt folyik az eljárás

Magánrendelés állami kórházban?…
(A fotó illusztráció)

Előbb az MTI (a police.hu-ra hivatkozva) jelentette meg a hírt október 13-án, majd két nappal később a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivőjétől érkezett a tájékoztatás. Íme mindkét közlemény:

„Vesztegetés miatt őrizetbe vettek egy zalai orvost, aki a magánbetegeit állami kórházban pénzért látta el – közölte a rendőrség szerdán a police.hu oldalon.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján indult eljárás szerint az orvos a magánpraxisába tartozó pácienseket telefonos egyeztetés után az egyik – közelebbről meg nem nevezett – zalai, állami kórház ultrahangos vizsgálóhelyiségébe rendelte be. A kórház alkalmazottjaként munkaidőben vagy ügyeleti időben látta el a betegeket, a kórházban végzett vizsgálatokért pedig pénzt kért, amivel megszegte az egészségügyi jogviszonyával kapcsolatos kötelességét.

A nyomozók kedden gyanúsítottként hallgatták ki az orvost, majd őrizetbe vették. Ügyében – a bűncselekménynek számító – vesztegetés elfogadásának gyanúja miatt folyik nyomozás.” – írta az MTI.

„A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája 2021. október 14. napján bűnügyi felügyeletet rendelt el azzal a Zala megyei orvossal szemben, akit vesztegetés elfogadása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt vettek őrizetbe a rendőrök 2021. október 12. napján.

A végzés értelmében a gyanúsított – külön engedély nélkül – nem hagyhatja el a lakóhelyét és a tartózkodási helyét nem változtathatja meg.

Indoklásként elhangzott: fennáll annak a veszélye, hogy a gyanúsított önmagát az eljárás alól kivonná, valamint más egészségügyi intézményben újabb, hasonló jellegű bűncselekményt követne el.

A bűnügyi felügyelet az elsőfokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozott határozatáig, de legfeljebb 1 hónapig tart.

A végzés jogerős.” – közölte a törvényszék.

 

*  *  *

 

Noha személyiségi okokra hivatkozva nem nevezték meg az eljárás alá vont orvost, aki akarta, megtudhatta, hogy kiről van szó. Az ilyen információkat ugyanis nem lehet hermetikusan elzárni a külvilágtól, így hamar kiderült, hogy a Zala Megyei Szent Rafael Kórház egyik osztályvezető főorvosáról van szó.

S mivel az ártatlanság vélelme mindenkit megillet a vele szemben folytatott vizsgálat jogerős lezárásáig, így ezt mi sem tesszük.

Így cselekedtünk akkor is, amikor 2014-ben a Zala Megyei Kórház akkori főigazgatójával, dr. Csidei Irénnel készített interjúban megemlítettük az intézmény vezetőjének: az egyik osztályvezető főorvossal kapcsolatban kritikaként merült fel, hogy kevés időt tölt az egerszegi kórházban, mert állítólag Erdélyben is praktizál.

Dr. Csidei Irén ezt válaszolta akkor: „Én erről nem tudok. Aminek egyébként nem hiszem, hogy lenne akadálya amúgy, de a munkáltatónak be kell hivatalosan jelentenie.”

A két eset orvosszereplője egyébként ugyanaz a személy.

E.E.