Az egyik legjobban teljesítő a lenti üzem

2021. 10 18. 10:50

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Szijjártó Péter, Antal Béla műszaki igazgató, valamint Járomi Judit és Laurent Musy ügyvezető igazgatók (b-j).

A koronavírus-járványt követő gyors gazdasági kilábalásban fontos szerepe volt a lakásépítések robbanásszerű növekedésének Magyarországon, hazánk ebben a tekintetben harmadik helyen állt az Európai Unióban az előző negyedévben – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter október 15-én Lentiben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter a CREATON South-East Europe Kft. beruházásának átadóján elmondta, hogy a vállalat 1,2 milliárd forintos fejlesztéséhez az állam 282 millió forint támogatást nyújtott, amiért cserébe az építőipari cég kötelezettséget vállalt 222 munkahely megőrzésére. Ennek keretében új épületrészt építettek, illetve új présgépeket és digitális energiafelügyeleti rendszert szereztek be.

A külügyminiszter beszédében kiemelte, hogy a lakásépítések „mindig a jövőbe vetett bizalmat jelentik”, s így nem csak a jelenlegi gazdasági növekedéshez járulnak hozzá, hanem azt a jövőre vonatkozóan is előrejelzik.

A miniszter ennek kapcsán elmondta: az előző negyedévben 68 százalékkal több lakás- és házépítési engedélyt adtak ki Magyarországon, mint a múlt év azonos időszakában, míg az EU átlagos növekedési üteme 28 százalékos volt.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a kormány a gazdaság- és társadalompolitikai stratégiák készítésénél mindig is fókuszba helyezte a családok otthonteremtési támogatását. Mint mondta, ebbe a képbe illik a családi otthonteremtési kedvezmények rendszere, valamint például az új építésű ingatlanok áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése és a közjegyzői díjak mérséklése.

“Célunk az, hogy az otthonteremtési támogatások rendszerét a jövőben is fenntartsuk, sőt bővítsük annak érdekében, hogy a családok saját tulajdonú otthonban nevelhessék gyermekeiket” – fogalmazott.

Ezt követően kitért arra, hogy a cégcsoport mára Európa egyik vezető tetőcserép-gyártó vállalata, amely évente 3,5 millió négyzetméternyi tetőcserepet gyárt Lentiben. Az üzem pedig 70 százalék fölötti exporthányaddal dolgozik.

A miniszter arról számolt be, hogy Magyarország az ötödik a tetőcserép-exportáló országok világranglistáján, s rekordot ért el az első hét hónap termelési értéke is, így az export idén is meg fogja haladni a 100 milliárd forintot.

Végezetül rámutatott, hogy Zala megyében 21 vállalat vett részt a kormány beruházásösztönzési programjában a világjárvány kezdete óta. Ennek nyomán jelenleg 18 milliárd forintnyi beruházás zajlik az állam 7 milliárd forintos támogatásával, s ezáltal 5600 munkahelyet sikerült megőrizni.
A CREATON SEE kommunikációs ügynökségének MTI-hez eljuttatott közleménye szerint közel 42 millió darab kerámia tetőcserepet gyárt idén Lentiben a CREATON South-East Europe Kft.

Cserepek haladnak a szállítószalagon a CREATON South-East Europe Kft. üzemében Lentiben 2021. október 15-én.
Fotók: MTI/Varga György

A Magyarországon 2004 óta jelenlévő CREATON nettó árbevétele az elmúlt években jelentősen megnövekedett, 2020-ban közel 14,5 milliárd forint volt, amelynek közel 73 százaléka exportból származott. A cég legfőbb exportpiaca Románia, Szlovénia, Horvátország és Szerbia.

Az árbevétel növekedése a folyamatos fenntartható fejlesztéseknek és a nemzetközi piaci térnyerésnek köszönhető, az új beruházások az üzembiztonság növelését szolgálták és évente 6 százalékos termelésikapacitás-növekedést, valamint új munkahelyek létrehozását teszik lehetővé.

A közlemény idézi Járomi Juditot, a CREATON ügyvezető igazgatóját, aki szerint lehetőségük nyílik a cég energiaigényének és a gyártási folyamat során keletkező üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére is.

A már üzemelő négyfejes revolver présgép mellé kettő darab kétfejes présgéppel ellátott gyártósor került. Az eredetileg beépített berendezés a csoport legnagyobb és egyben Európa egyik legnagyobb méretű tetőcserepét állítja elő.

Az eddigi, összesen 14,6 ezer négyzetméternyi alapterületű üzemcsarnokok közé 700 négyzetméteres új épületrészt építettek. A présgép üzembe helyezésével egyidejűleg az ipar 4.0 szemléletben online követhető energiafelügyeleti rendszert telepítettek.

A francia tulajdonú Terreal Csoport idén január 1-jétől lett százszázalékos tulajdonosa a korábban német tulajdonú CREATON Csoportnak, így a magyarországi leányvállalatnak is. Laurent Musy, a Terreal Csoport vezérigazgatója az ünnepségen elmondta: a Lentiben található üzem az egyik legjobban teljesítő, ezért Délkelet-Európa, Magyarország a központja a jövőbeli fejlesztéseiknek.

A több mint 130 éves múltra visszatekintő CREATON két bajor családi vállalkozás összeolvadásával jött létre 1992-ben. A vállalatcsoport a cseréptetőpiacon Németországban és Lengyelországban első, a délkelet-európai régióban a második helyet foglalja el, a vállalatcsoport hét németországi, három lengyelországi és egy magyarországi tetőcserépgyártóból, valamint egy tetőfedő üzemből és négy regionális raktárból áll.

A francia Terreal Csoportba történő beolvadással Európa vezető kerámiatetőcserép-gyártó vállalkozása jött létre több mint 3300 munkavállalóval. Együttes forgalmuk 2020-ban meghaladta a 620 millió eurót. A 33 termelőegység között Franciaországban, Olaszországban, Németországban, Lengyelországban, Magyarországon, az Egyesült Államokban és Dél-Koreában gyárakat működtet, de vannak kirendeltségei Olaszországban, a Benelux államokban, Spanyolországban és más exportpiacokon is.