Belterületi csapadékelvezetés Zalalövőn

2021. 10 14. 11:22

Gyarmati Antal, Vigh László és Pácsonyi Imre adott tájékoztatást.

2021 október 12-én Zalalövő Város Önkormányzata sajtótájékoztató keretében ismertette a 148 millió Ft értékű Top-2.1.3-16 Települési Környezetvédelmi Infrastruktúra-fejlesztések program „Belterületi csapadékvízelvezetés Zalalövőn” projekt megvalósításának tervezetét, melynek megvalósítási időszaka 2021. augusztus 15. – 2023. március 31.

Az eseményen Gyarmati Antal, Zalalövő polgármestere, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke vázolta fel a pályázat részleteit.

Zalalövő domborzati viszonyai miatt nagy az esélye villámárvizek kialakulásának, ezért kiemelt területnek számít a csapadékvíz elvezetésének rendezése – közölte a tájékoztatón Gyarmati Antal polgármester, aki kiemelte, hogy Zalalövőn öt beavatkozási ponttal kell számolni 2585 méter hosszúságban a település hossztengelyét érintően Patakától egészen a mindszenti szakaszig. Több helyen indokolt mederburkoló, betonvápa, nagyobb keresztmetszetű műtárgyi elemek, folyókák, csapadékcsatornák beépítése, árkok tisztítása.

Zalalövőn is nagy az esélye villámárvizek kialakulásának.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos kitért a klímaváltozás okozta vészhelyzetekre, melyek arra utalnak, hogy védekezést kell kiépíteni a településeken, csökkenteni kell a károk előfordulási lehetőségét, hiszen legfontosabb az emberélet, valamint a tárgyi értékek megóvása. A fejlesztési program során 256 pályázó élt a lehetőséggel.

Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke tájékoztatója szerint a megnövekedett igények miatt 6,3 milliárd Ft keretösszeg áll rendelkezésre ebben a fejlesztési periódusban. Minden pályázó maga választja ki, hogy milyen műszaki megoldást alkalmaz a problémák kiküszöbölésére. A következő ciklusban erre a célra nem lesz támogatási lehetőség, más projekteknél kell lehetőséget keresni.

                                                                                                              BHK