A zalaszentgróti „munkamegbeszélés…”

2021. 10 12. 08:52

A „munkamegbeszélés” résztvevői.

Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelölt jelöltje október 8-án Zalaszentgróton járt. Erről maga írt közösségi oldalán:

„Az elmúlt négy hónapban harmadszor jártam tegnap Zalaszentgróton.

Mert nemcsak az a meggyőződésem, hogy az országot megállás nélkül járva lehet jól felkészülni a kormányzásra, hanem az is, hogy jól kormányozni pedig csak az önkormányzatok bevonásával lehet majd 2022 után.

Ezért találkoztam Zalaszentgrót és Petrivente polgármestereivel, Baracskai Józseffel és Korcsmáros Krisztiánnal, valamint a közös ellenzék két Zala megyei képviselőjelöltjével, Dr. Csidei Irénnel és Horváth Jácinttal, hogy tőlük tudjam meg, mire van szükség Zala megyében, hogy közösen milyen megoldásokat kínálunk az itt élők problémáira.

Csak így lehet majd győzni jövő áprilisban és csak így lehetünk sikeresek az Orbán-rendszer leváltása után, közösen az önkormányzatokkal, a helyi képviselőkkel. Én ilyen kormányzásra készülök!”

Gyakran megfordul tehát Zalaszentgróton Dobrev Klára, mintha hazajárna a Zala-parti kisvárosba. Baracskai József polgármester irodájában, a városházán történt ez a találkozás, amelyről dr. Csidei Irén, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselő-jelöltje (Zala megye 1. sz. választókerület) is beszámolt közösségi oldalán:

„Tegnap Zalaszentgróton találkoztam Dobrev Klárával, ahol arról beszélgettünk, hogyan lehet sikeresebb Zala megye. A siker záloga az egészségügyi, szociális, gazdasági fejlesztések mellett az is, hogy megszűntessük az uram-bátyám világot, amit a mai hatalom felépített településeinken.

Az országot jól kormányozni csak az önkormányzatok bevonásával lehet 2022 után. Dobrev Klára ilyen munkára készül.

Én őt támogatom a holnap kezdődő ellenzéki előválasztás második fordulójában. Meggyőződésem, hogy nem csak nyerni, kormányozni is tud.”

A Demokratikus Koalíció kocsija parkolópályán a zalaszentgróti városháza udvarán.

Horváth Jácint szűkszavúbban írt a találkozásról, de a lényeg összecseng Dobrev és Csidei asszony mondandójával:

„Dobrev Klárával egyeztettünk arról, hogy a 2022-ben felálló új kormánynak vissza kell adnia az önkormányzatok forrásait és döntési lehetőségeit.”

Dr. Korcsmáros Krisztián munkamegbeszélésként jellemezte a találkozót közösségi oldalán, majd így folytatta:

„Köszönöm a meghívód… (Dobrev Kláráét – a szerk.) Neked számít a kistelepülések polgármestereinek véleménye, javaslata. Dobrev Klára teszi a dolgát és nem kicsinyes, bohózatba illő kampányt folytat. Neki az emberek véleménye, problémája a legfontosabb és megoldást kínál az Orbán utáni demokratikus Magyarország számára. Hajrá Dobrev Klára veled vagyunk.”

A Korcsmáros Krisztián által munkamegbeszélésként jellemzett találkozón a házigazda Baracskai József kezdetben talán még független városvezetőként moderálta a beszélgetést, majd átvedlett a Szentgrót Most által támogatott polgármesterré, s ahogy egyre lelkesebb lett az Orbán-rezsim elleni hangulat, úgy lett a Demokratikus Koalíció elkötelezett híve. A rossznyelvek szerint már több filmproducer is felkérte egy politikai thrillerben az emberarcú kaméleon eljátszására, de a választási kampány miatt erre most nincs ideje.

Azon sem lepődnék meg egyébként, ha ezen a „munkamegbeszélésen” dr. Korcsmáros Krisztián arról adott volna tájékoztatást – saját példáján keresztül –, hogy miért van szükség egy 360-370 lelkes falunak, mint Petriventének, főállású polgármesterre.

Horváth Jácint beszélhetett például arról, hogy milyen harmonikus a képviselők együttműködése a nagykanizsai testületben, s hogy az ellenzéki többség által kinevezett önkormányzati cégek vezetői milyen „hozzáértő” munkát végeznek. Állandó téma ugyanis pénzügyi mentőöv kunyerálása.

Dr. Csidei Irén számos önkormányzati tapasztalattal gazdagodhatott, ami azért is hasznos, mert nem igazán dolgozott még ezen a területen. Az új információk hasznosak lehetnek, mert a kórház főigazgatói beosztásából történő felmentés miatti sérelme önmagában még kevés a választási sikerhez.

A zalaszentgróti „munkamegbeszélés szakmai kivonata” Dobrev Klára közösségi oldalán.
Fotók: Facebook

A „munkamegbeszélés” főszereplője, Dobrev Klára talán megemlítette, hogy nem csak az országot, hanem az önkormányzatokat is csődközeli állapotban adta át a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai trió. Mert kedves férje és vezetőtársai hazudtak, reggel, éjjel meg este. Ha pironkodva is, de bevallhatta volna a „munkamegbeszélés” résztvevőinek, hogy bizony az Orbán-kormány vállalta át az önkormányzatok előző kurzusok megszorításai miatt felhalmozott tartozásait. S azokról sem feledkezett meg, amelyek a nehézségek ellenére igyekeztek takarékosan gazdálkodni.

Vajon lesz egyszer – őszödi mintára – kiszivárogtatás a szentgróti „munkamegbeszélés” egyéb részleteiről? Sok esély nincs rá, de a „munkamegbeszélésen” készült fénykép alapján mintha lett volna még valaki ezen a találkozón. Olyan újságíróféle, aki tudósítani szokott Zalaszentgrótról.

Sok mindenről esett már szó eddig, de egyről nem. Zalaszentgrót önkormányzatának hivatalos épületében, a DK-s polgármester irodájában cseréltek eszmét az elvtársak. A helyi önkormányzatokról szóló törvény alapján lehetne vitatkozni arról, hogy szerencsés helyet választottak-e a résztvevők a DK-s „munkamegbeszélésre”. Erről nem érdemes beszélni, hiszen lehet csűrni-csavarni az érveket, ellenérveket. Lehet mondani, hogy Dobrev Klára EP-képviselőként, dr. Korcsmáros Krisztin polgármesterként, Horváth Jácint önkormányzati képviselőként nyugodtan meglátogathatja Baracskai József polgármestert – legyen ő egyszer független, egyszer Szentgrót Most támogatottja, vagy DK-s – a zalaszentgróti városházán. Dr. Csidei Irén ilyen jellegű szerepe már vitatható. Ám amint a résztvevők bejegyzéseiből kitűnik, nem is annyira mélyenszántó szakmai tanácskozásnak adott otthont a városháza, hanem előválasztási, választási kampánygyűlésnek.

Nincs sok értelme belemenni törvényességi szócséplésbe. Azért sem, mert a törvény mellett van egy másik fontos mérce, az pedig az etika. Ezen a téren viszont erkölcsi és etikai „törvényen” kívül áll Gyurcsány Ferenc és csapata.

Ekler Elemér