A bohózat bohózata

2021. 10 06. 09:10

Itt még egymás mellett Márki-Zay Péter (balról) és Karácsony Gergely. A szavazólapon már nem lehetnek…
Fotó: Facebook

Nézzük a kiinduló helyzetet! A „demokratikus” ellenzék a hatalomvágytól és az Orbán-gyűlölettől vezérelve kitalálta a magyar előválasztás nevű selejtezőt, hogy megtalálja azokat a jelölteket, akik 2022 tavaszán legyőzhetik a Fidesz-KDNP embereit. Megtetszett nekik a külföldi minta, hiszen ezt a demokrácia mintaországában, az Amerikai Egyesült Államokban már régóta művelik (némileg magasabb szinten, hiszen nagyobb a tét).

Ám ez a próbálkozás hazánkban magán viselte a dilettantizmus sok jegyét. Kezdve azzal, hogy idő előtt már ismert volt, hogy kik lesznek a befutók, még előtte, hogy elrajtolt volna az előválasztás. A startpisztoly dörrenésétől még az elektronikus rendszer is lefagyott, bár ezzel nem foglalkoztak sokat. A malőr azonban jelezte, hogy még egy előre megírt forgatókönyvet sem tudnak élethűen eljátszani.

Miniszterelnök-jelölt jelöltként Dobrev Klára végzett az első helyen, megelőzve Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert. Utóbbiak kitalálták, hogy a második forduló szavazólapján egymás mellett szerepeljen a nevük. Ötletük nem aratott nagy sikert, még az országos előválasztási bizottság is elutasította (félreértések elkerülése miatt írjuk csak le, hogy ez nem egy hivatalos szerv, hanem egy ellenőrizhetetlen gittegylet – a szerk.).

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, Dobrev Klára férje, a bábmester jól mozgatja a szálakat. Az előválasztás második fordulójáig még van néhány nap. Addig eljátszanak egymással Gyurcsány bábfigurái, majd végleges jelölteket „választanak”.

Aztán következik az igazi erőpróba, a valódi választás tavasszal, ahol már nyílt lapokkal kell játszani. Ez a „demokratikus” ellenzék eddig mindig csak blöffölt, hamis lapokkal játszott.

Mi lesz itt tavasszal?!

E.E.