Nem értek a focihoz…

2021. 09 30. 08:35

Egyetlen győzelmét eddig Debrecenben szerezte ebben a szezonban a ZTE FC. Jó lenne vasárnap (október 3-án) is 3 pontot jelentő gólörömet látni.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Régóta és többször is hívnak, hogy miért nem foglalkozom újabban a ZTE labdarúgó-csapatával. Ennek több oka van. A legfontosabb: talán rájöttem, hogy nem értek a focihoz.

Az első gyanús jel akkor merült fel, amikor a csapat gyenge NB II-es szereplését követően megjelent kritikus cikkek után a klub többségi tulajdonosa nemtetszését fejezte ki. Igaza volt: a pénzt ő adja, ha nem tudok segíteni, akkor legalább ne ártsak.

Ártani természetesen nem akartam, s most sem akarok. Segíteni sem tudok, de nem is nekem kell, ha egy magánvállalkozásról van szó. Majd a piac segít, a piac megoldja a kérdést. (S talán a szakértelem…)

A ZTE FC-vel azért sem szeretnék foglalkozni, mert – egyes vélemények szerint – már inkább Kisvárda II.-nek nevezhető. (Sajnos a Kisvárda I. pontszámának fele nélkül.)

Ahhoz sem értek, hogy miképpen lehet egy élvonalbeli csapat stabil védelmét felépíteni. Ágyúval lövünk verébre? Egy VB-ezüstérmes francia válogatott védőt szerződtetünk William Gallas személyében heti egy edzésre? Lesz dolga, hiszen a ZTE kapta eddig a legtöbb gólt az NB I-ben. De nem az utánpótlás vonalon, ahol William Gallas tevékenykedik.

Az a mítosz is oszlani látszik, hogy Zalaegerszegen szeretik a labdarúgást. A legutóbbi fordulóban a zalai megyeszékhelyen volt a legkevesebb néző (pedig otthon játszott az MTK és a Kisvárda is).

Természetesen országos viszonylatban sem értek a labdarúgáshoz. Például azt sem értem, hogy dr. Horváth Zsolt miért állandó szakértője az M4-nek a labdarúgó közvetítéseknél. Aki egyébként játékosközvetítő.  (Nincs egyedül ezzel.) Nincs itt összeférhetetlenség? Hosszú perceken keresztül zajlik a felvezető műsorban a közhelyek pufogtatása, eredeti gondolatok nélkül. Rajta és Simek Péteren kívül nem lenne érdemes másokat is megszólaltatni? (Na jó, időnként Bozsik Péter és más is szóhoz jut.)

S természetesen azt sem értem, hogy miért kell a sajtóban Nagy Ádám válogatott labdarúgót nemzetközi klasszisként favorizálni. Sajnos nem az. Nemzetközi pályafutása ezt bizonyítja. Csak a hivatásos szakértők nem látják úgy.

S végül essen szó rólunk, újságírókról is! Azt hinnénk, hogy elérkeztünk a mélyponthoz, aztán kiderül, hogy új nap, új közvetítés, új undorító megszólalás. Egy példa: a játékos az Ajax akadémián „termelődött” ki – mondta élő közvetítésben a riporter.

Azt sem értem, amikor azt mondják hogy X klub Z millió euróért megvette Botlábú Balambért. Talán a játékjogát… Nem? Milyen rasszista, a rabszolgakort idéző megjegyzés ez? Még szerencse, hogy nem jelentette ezt egy spicli az Európai Uniónak.

Tényleg nem értek a focihoz! Ehhez a focihoz végképp nem értek. S lassan gusztusom se lesz hozzá!

E.E.