Lemondott a hottói polgármester

2021. 09 21. 08:45

Nem indokolta döntését

Balról Vincze Ferenc, mellette Halász Ernő István alpolgármester, aki az új polgármester megválasztásáig irányítja a falut.
Fotó: Zalatáj

A hottói önkormányzat hivatalos oldalán olvasható az a tájékoztatás, hogy a község polgármestere, Vincze Ferenc 2021. augusztus 31. napi hatállyal lemondott tisztségéről.

A hivatalos tájékoztatás szerint a „polgármester feladat- és hatásköreit Halász Ernő István alpolgármester látja el 2021. szeptember 1. napjától az új polgármester megválasztásáig és hivatalba lépéséig.”

A helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásáról szóló 2010. évi I. törvény 20. § (5) bekezdése szerint „Ha az egyéni választókerületi képviselő vagy a polgármester, főpolgármester megbízatása megszűnik, időközi választást kell kitűzni.”

A koronavírus világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény 4. § (3) bekezdése szerint „A veszélyhelyzet megszűnését követő napig időközi választás nem tűzhető ki, a már kitűzött választások elmaradnak. A ki nem tűzött és az elmaradt választást a veszélyhelyzet megszűnését követő tizenöt napon belül kell kitűzni.”

Fentiek alapján a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napon belül a választási eljárásról szóló törvény rendelkezései alapján a Hottói Választási Bizottság tűzi ki az időközi polgármester-választás időpontját.

A hivatalban érdeklődésünkre elmondták, hogy Vincze Ferenc nem indokolta lemondását, viszont mindenkinek megköszönte munkáját.

Megkerestük Vincze Ferencet is, aki kérdésünkre azt válaszolta, hogy nem kívánja lemondása okait részletezni.