A megye büszkeségeit díjazták

2021. 09 20. 09:09

Ünnepi közgyűlés Zalaegerszegen

A díjazottak vezető közéleti személyiségek társaságában. Első sor, balról: Németh Lajos, dr. Novák Anett, Szántó Kata, Kovácsné Kővágó Anna, Novák Katalin, dr. Ádám Veronika, Dömötörfi Lívia, Molnár Zoltánné, Tencz Károly. Hátsó sor, balról: Vigh László, Ekler Gergely, Cseresnyés Péter, dr. Kvarda Attila, dr. Pál Attila, Vizi E. Szilveszter, dr. Sifter Rózsa, Balaicz Zoltán és Rigó Csaba Balázs.
Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Szeptember 18-án, szombaton a Megyeháza Deák-termében került sor a Zala Megyei Közgyűlés ünnepi ülésére. A rendezvényen részt vett Novák Katalin Családokért felelős tárca nélküli miniszter, dr. Sifter Rózsa, Zala megye kormánymegbízottja, Cseresnyés Péter államtitkár, miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő, Ekler Gergely, a Miniszterelnökség stratégiai és koordinációs ügyekért felelős államtitkára, Balaicz Zoltán Zalaegerszeg, Balogh László Nagykanizsa polgármestere, Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, továbbá számos zalai település polgármestere, a megye közéleti személyiségei, díszpolgárai.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) ünnepi beszédében arról tett említést, hogy a koronavírus-járvány hosszú távú következményeit még nem látjuk, de biztos, hogy a társadalom életét átalakító időszak, ami alapvető változásokat hozott az életünkben.

„A válság legfontosabb hozadéka a tudomány forradalma”. Zala megyében a színvonalas közlekedési és digitális infrastruktúra fejlesztése, a minőségi szakemberképzés és az innovációs háttér fejlődése is mutatja a változást – vélekedett a megyei közgyűlés elnöke.

Említést tett az M76-os gyorsforgalmi út, a ZalaZone Járműipari Tesztpálya, a Rheinmetall harcjárműgyárának építéséről, a Nagykanizsán előkészítés alatt álló tudományos és innovációs parkról, de arra is kitért, hogy Zalaegerszegen drónkutatási központ létesítését tervezik.

Zala megye új díszpolgára (középen) Novák Katalin és dr. Pál Attila társaságában.

Novák Katalin ünnepi beszédében egyebek mellett arról beszélt, hogy bármilyen nemes is valakinek a hivatása, magasztos a célja és önzetlen a szolgálata, elsősorban mégis „a közvetlenül ránk bízottakért tartozunk felelősséggel, a családunkért, a szüleinkért, a gyermekeinkért”.

A díjazottakat – külön kiemelve a most díszpolgári címet elnyerő Ádám Veronika neurokémikust – úgy méltatta, hogy mindannyian a megye büszkeségei, „tudják, hogy itt van dolguk, innen jöttek és ide tartoznak”, még ha nem is itt élnek.

„Akkor juthatunk igazán messzire, ha otthonról indulhatunk el és haza érkezhetünk meg”. Ha tudjuk, hogy honnan indultunk és hová tartozunk, akkor tudunk felelősséget érezni a hazánkért és a családunkért is – vélekedett Novák Katalin.

A miniszter Ádám Veronikáról elmondta: Széchenyi-díjas, Prima Primissima díjjal és a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett kutató szülővárosának, Nagykanizsának is díszpolgára. Olyan tudományterületen ért el sikereket, amely nem hagyományosan női terület – fogalmazott.

Felkarolja a fiatal tehetségeket, egyik alapítója volt a Nők Magyarországért Klubnak, részt vesz a külföldi egyetemeken tanulókat támogató Stipendium Peregrinum ösztöndíj háromtagú bíráló bizottságának tevékenységében. Része annak a polgári értelmiségi körnek, is amelynek tagjai „mernek és tudnak kérdezni”, kritikát megfogalmazni, javaslatot tenni és tükröt tartani, ha erre szükség van – fogalmazott a miniszter.

Dr. Ádám Veronika (balról) férjével, dr. Vizi E. Szilveszterrel. Mellettük: Ekler Gergely államtitkár és Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város polgármestere.

„Mindemellett feleség, anya és nagymama”, de író is, akinek tavaly jelent meg Távolból őrzöm című regénye egy csodálatos barátságról – tette még hozzá Novák Katalin.

A megye díszpolgári címét kiérdemelt Ádám Veronika – akit elkísért férje, Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke – a valamennyi kitüntetett nevében mondott köszöntőjében arról beszélt, hogy a szülőföld vagy a szűkebb pátria elismeri azokat, akik sokat tettek a megyéért hivatali helyükön, vagy mindennapi tevékenységük során áldozatos munkával szolgálják a rájuk bízottakat.

Felidézte, hogy 18 éves koráig élt Nagykanizsán, de „sorsszerűnek” tartja, hogy olyan gimnáziumban tanult, amelyben rendkívüli pedagógusokkal találkozhatott, akik „arra tanítottak, hogy a tehetség nagy dolog, de kitartó munka nélkül mit sem ér”. Végül hozzátette: a megyei díszpolgári címmel járó anyagi elismerését a nagykanizsai Batthyány gimnázium nehézsorsú, tehetséges és igyekvő diákjainak megsegítésére ajánlja fel.

További díjazottak:

A közgyűlés Zala Megye Egészségügyéért Díját – Zala megye egészségügyéért végzett példaértékű és áldozatos munkája elismeréseként – dr. Kvarda Attila kapta.

A közgyűlés Zala Megye Sportjáért Díjat adományozott – kimagasló, eredményes és közösségépítő tevékenységük elismeréséül – a Keszthelyi Kiscápák Egyesületnek. Az egyesület nevében a díjat Szántó Kata elnök vette át.

Megtelt az ünnepi eseményen a Megyeháza Deák-terme.

Zala Megye Szociális Gondoskodásáért Díjban részesült – az idősgondozásban hosszú évtizedeken keresztül kifejtett magas színvonalú szakmai tevékenysége elismeréseként – a Kapernaum Szeretetotthon. A díjat Tencz Károly intézményvezető vette át.

A közgyűlés Zala Megye Közigazgatásáért Díjat adományozott – a területi és az önkormányzati igazgatásban végzett elhivatott és magas színvonalú munkájáért – dr. Novák Anettnek, a Lovászi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjének.

A testület Zalai Pedagógus Díjban részesítette – több évtizedes kimagasló pedagógiai és példaértékű intézményvezető-helyettesi munkájáért – Dömötörfi Líviát, a Keszthelyi Asbóth Sándor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium szakmai igazgatóhelyettesét.

A közgyűlés Zalai Civil Társadalomért és Nemzetiségekért Díjat adományozott – az ifjúság több évtizedes oktatási-nevelési és oktatásirányítási tevékenységében kifejtett kiemelkedő, eredményes munkájáért, a magyar-horvát kapcsolatok ápolásáért – Kovácsné Kővágó Annának.

A közgyűlés Zala Megye Fejlesztéséért Díjban részesítette – a zalai mezőgazdaság fejlesztéséért végzett magas színvonalú, elkötelezett tevékenységéért – a Molnár Farm ’90 Kft-t. A díjat Molnár Zoltánné ügyvezető vette át.

A Boglya Népzenei Együttes színvonalas műsort adott.
Fotók: kormany.hu

A közgyűlés Zala György Díjat adományozott – a megye zenei életében betöltött, kiemelkedő előadóművészeti tevékenysége elismeréseként – Németh Lajosnak, a Zalaapáti Harmonika Zenekar alapítójának.

A Boglya Népzenei Együttes zenéjével gazdagított program lezárásaként fogadásra került sor, amelyen Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő mondott pohárköszöntőt. (Forrás: MTI, Zala Megyei Közgyűlés, Zalatáj)