„Volt és van is, akitől a kitartást tanultam”

2021. 09 15. 10:23

Egy tehetség Zalalövőről

László Péter: – A sport megtanít a küzdelemre, a kitartásra.

„Legfontosabb a kitartás, a munka, amit beleteszek. A cél elérhető, nem szabad feladni az első kudarcnál.” – hangzott el László Pétertől, a zalalövői tizennégy éves kosarazó, közép- és hosszútávfutó fiútól, aki az idei Országos Diákolimpián atlétikában, a 800 m-es síkfutásban első helyezést ért el.

A nem mindennapi eredményt számos siker, győzelem előzte meg. Óvodásként, négyéves kora óta sportol, a foci mellett hamarosan megjelent az atlétika, ezen belül a futás és nemcsak idehaza, de Ausztriában is részt vett futóversenyeken. Teljesen természetes dolog volt ez a családban, hiszen néhai nagypapája, Novák József pedagógus, édesanyja, Novák Nóra élete, munkája is a sporthoz kötődik.

Péter kilenc évesen ismerkedett meg a kosárlabdával, melyet a futással együtt élsportolóként folytat. 3. osztályos korában kezdett el kosárlabdázni a zalaegerszegi Ricsilla Sport Egyesületnél, ahol Mészáros Richárd volt az edzője. 2020. augusztusában a pécsi Rátgéber Nemzeti Kosárlabda Akadémia serdülő fiú A csapatának lett a játékosa. A jövőben is az Akadémián folytatja a kosárlabdát. A sportág eredményei közül fontos megemlíteni a Streetball Országos Döntő 1. helyezést a Ricsillával, a Diákolimpia Országos 3. helyet a gimnáziumi csapattal és a magyar bajnoki 4. helyet a Rátgéberrel.

Elmondása szerint első jelentős eredménye 5. osztályban született, ahol a zezei futóverseny országos döntőjén, Gödöllőn 4. helyezést ért el. 6. osztályos korában az atlétika diákolimpia 600 m-es síkfutásán, Székesfehérváron 6. helyezett lett.

Meghívást kapott 2019-ben a magyar nemzeti válogatottba, hogy Lengyelországban, Lowiczban képviselje hazánkat a XIV. nemzetközi gyermek atlétika versenyen (International Children’s Athletic Games) 300 m-es síkfutásban. Ezen a versenyen 2. helyezést ért el, és a magyar csapat, melynek tagja volt szintén 2. lett.

Idén először futott felnőttek között utcai futóversenyen 2021.06.26-án Ausztriában, Feldbachban, ahol az 5650 m-es távon 19:49-es idővel az abszolút kategóriában 2. helyezést ért el, a korcsoportjában pedig 1. helyezett lett.

Péter, aki magántanulóként folyamatosan kitűnő eredménnyel teljesít az iskolában, kora ellenére megfontoltan jegyzi meg: „A sport megtanít a küzdelemre, kitartásra. Vannak esetek, amikor nehezebben indulok a 3-4 órás napi edzésre, de ez hamar elmúlik, mert a kitűzött célt mindenképpen el akarom érni és az edzőim, s anya maximálisan segítenek, támogatnak ebben”.

BHK