Koltai Tibor újra színre lép (2.)

2021. 08 30. 08:55

„Neveztek fideszes és jobbikos bérencnek is”

Koltai Tibor: – Ezt most végigcsinálom.
Fotó: Zalatáj

Koltai Tibor már 2014-ben, az önkormányzati választás előtt is annak a híve volt, hogy fogjon össze a baloldal, hiszen csak így lehet valamiféle esélye a Fidesz-KDNP-vel szemben. Akkor nem aratott tetszést az elképzelése.

Nagyot változott a világ, hiszen hét év elteltével megvalósult az, amit Ön javasolt, sőt még annyira buzgók is lettek a nagy szövetségkötésben, hogy az általuk korábban antiszemitának, neonácinak tartott Jobbikot is bevették a csapatba…

– Ebből is látható, hogy mekkora a hataloméhségük. Még azt az álideológiát is kitalálták, hogy ez a Jobbik már nem az a Jobbik, ami korábban volt. Ám nekem ilyenkor mindig eszembe jut az a mondás, hogy kutyából nem lesz szalonna. Ezért is tartom vállalhatatlannak ezt a közösséget.

– Ön szerint mennyit számíthatnak a Jobbik szavazatai?

– A szavazatoptimalizálás nem egyszerű számtani művelet. A Jobbik esetében amennyit hozhat az ellenzéki koalíciónak a közös indulás, legalább annyi veszteséget is jelenthet.

– Mi a véleménye az előválasztásról?

– Egy nagyon rossz komédiának tartom. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke már döntött az előválasztás végeredményéről, már ki is van nyomtatva ennek végeredménye – mondják sokan.

A korabeli fotón az MSZP egykori elnökével, Kovács Lászlóval látható Koltai Tibor.
Fotó: archív

–Miért döntött úgy, hogy visszatér a politika színpadára? Ráadásul egy magasabb fokozaton, hiszen nem önkormányzati, hanem országgyűlési választáson indul.

– Az előző kérdésekre adott válaszaimban itt-ott már benne van az ok egy-egy összetevője. Bizonyítani szeretném, hogy a történtek ellenére baloldali érzelmű maradtam. Nem igazak azok a képtelen támadások, hogy a 2014-es visszalépésemmel a Jobbikot támogattam. Neveztek engem már fideszes és jobbikos bérencnek is, minden alap nélkül. Most is baloldali érzelmű ember vagyok. Abban viszont egyáltalán nem vagyok biztos, hogy ez a hatalomba vágyó ellenzéki koalíció valódi baloldali értékekkel rendelkezik.

– Előfordulhat, hogy – egyelőre nem látható okok miatt – most is visszalép?

– Nem! Ezt most végigcsinálom. Az viszont biztos, hogy ebben az előválasztási bohózatban nem veszek részt.

– Abszolút függetlenként indul?

– Teljesen. Volt civil megkeresés, de független indulóként veszek részt a 2022-es országgyűlési választáson. Ennek van előnye és hátránya is. Hátránynak tartom, hogy nincs mögöttem egy olyan szavazóbázis, amit a pártok adnak. Az viszont előny, hogy nem kell Gyurcsány Ferenchez, Tóth Bertalanhoz, vagy éppen Jakab Péterhez igazodnom.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

Visszalép az MSZP egerszegi jelöltje? (2014.10.08.)

Fehér szegfűt Erikának! (2014.10.08.)

Az MSZP egerszegi „árulója” (2014.10.16.)

Az MSZP egerszegi „árulója” 2. (2014.10.18.)

Az MSZP egerszegi „árulója” 3. (2014.10.21.)

Az MSZP egerszegi „árulója” 4. (2014.10.24.)

Koltai Tibor újra színre lép (1.) (2021.08.25.)