Mint pusztai vándornak a jelfa

2021. 08 19. 10:22

Szent István uralkodói „programja” túlmutat korán

A koronázási jelképek, ékszerek.

„Uralkodj szelíden, alázattal, békésen, hazugság és gyűlölködés nélkül! A király koronájának legfőbb ékszerei a jótettek, ezért illő, hogy a király igazságossággal és irgalmassággal, valamint a többi keresztény erénnyel ékeskedjék.”

István király ezer év előtti mondatai a fentiek. Államalapító királyunk fiának, Imre hercegnek, kijelölt utódjának címezte ezeket a sorokat. Mint azt történeti forrásokból tudjuk, Imre herceget közvetlenül megkoronázása előtt, vadászaton halálra sebezte egy vadkan. Így atyjának Intelmeit, királytükrét ő nem alkalmazhatta a fiatal magyar állam első számú vezetőjeként.

István király uralkodói „programja” viszont túlmutat korán; mindazoknak az alapelveknek, melyeket megfogalmazott fia számára, örökérvényűeknek kellene lenniük minden idők minden nemzete vezetői számára. Szent István ebben a szellemben uralkodott. Igazságossággal és irgalmassággal teremtett a nem sokkal korábban még a Nyugatot fenyegető, kalandozó magyarságból egységes államszervezetben, keresztény szellemben élő nemzetet.

Államalapító szent királyunk ünnepén mindenek előtt az ő személyes életével példázattá lett törvényekre emlékezzünk. Azokra az ékkövekre, melyek fényesebben ragyognak minden gyémántnál. Jussanak legalább ilyenkor eszünkbe azok az intelmek, melyek máig hatóan úgy mutatnak irányt, mint pusztai vándornak a jelfa, vagy a hajózónak a világítótorony.

f.l.

Augusztus huszadika, Szent István napja a magyarság legrégebbi nemzeti ünnepe.