Épül a bringapark Zalaegerszegen

2021. 07 09. 10:25

A leendő helyszín…

Sajtótájékoztatón mutatták be a 80 százalékos készültségi fokon álló Alsóerdei Sport- és Élménypark mellett épülő új bringaparkot. A tájékoztatón részt vett Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Szilasi Gábor önkormányzati képviselő, valamint Szabó Zoltán, a szakmai megvalósító Zöld Irány Egyesület elnöke, a Magyar Kerékpáros Szövetség alelnöke.
A bringapark kialakítását kormányzati támogatással valósítja meg az egyesület, a szükséges 4.340 négyzetméter területet (a kertvárosi városrészben, az Alsóerdő előtti volt zárportározót) az önkormányzat biztosítja a fejlesztéshez. Itt egy magas színvonalú, kerékpáros utánpótlás-nevelésre, valamint nemzetközi versenyek megrendezésére alkalmas pálya épül: Pump Track és BMX kerékpáros edző-, verseny- és szabadidős bringapark kerül megvalósításra. Az épített pálya földből és fából készül, ami döntött kanyarokból, földbuckákból és ugratókból áll.
A kerékpársportok és a kerékpáros kultúra fejlődésével egyre többen keresnek olyan edzési helyet, ami szórakoztató, de emellett teljes edzési lehetőséget biztosít a kerékpárosok, főleg a gyerekek és a fiatalok számára. Ezek a pályák új oldalról közelítik meg a kerékpárosok igényeit kiszolgáló pálya fogalmát. Cél, hogy kis területen a lehető legtechnikásabb és játszótérszerű pálya épülhessen. Olyan pálya, ahol a gyerekek ellenőrzött, biztonságos, forgalomtól elzárt körülmények között tudnak edzeni, kerékpározni, sportolni, szórakozni. A Pumpa pálya (más néven hullám pálya) különlegessége, hogy pedálozás nélkül is lehet rajta haladni. A hintázáshoz hasonlóan a lendületet itt is a holtponton való átgurulás után a súlypont áthelyezésével lehet szerezni. Az így szerzett plusz lendülettől haladhat tovább a kerékpáros a pályán.
Hogy mi a Pump Trackek lényege? Tekerés nélkül, a kezdeti lendületet kihasználva, „pumpálva” kell teljesíteni az akadályokat, mely során természetesen többféle versenyt is meg lehet rendezni, legyen szó üldözésről vagy fej-fej melletti küzdelemről vagy akár az olimpiai szakág, az XCO pálya része is lehet. A pump track a kerékpársport egyik legfiatalabb szakága, mely nevét a pályán való előrehaladáshoz szükséges „pumpáló” mozgásról kapta. A vonalvezetés ugyanis a hagyományos kerékpárpályákkal ellentétben nem elsősorban a bicikli tekerésével teljesíthető. Persze erre nem is lenne túl sok lehetőség, hisz a nyomvonal tele van különböző akadályokkal, melyeket kanyarok kötnek össze. A versenyzők az elemeket felhasználva szereznek lendületet, ezáltal teljesítve a kört.
A Zöld Irány Egyesület, mint a Magyar Kerékpáros Szövetség tagegyesülete a Zalaegerszegi Kerékpáros Sportegyesülettel közösen jelenleg 38 utánpótlás korú gyerekkel foglalkozik és versenyeztet bel- és külföldön egyaránt. Magyarország legeredményesebb csapatává nőtte ki magát 7 év alatt. Jelenleg 5 magyar válogatott versenyzővel, 20 bajnoki éremmel, tucatnyi magyar kupa győzelemmel és diákolimpiai győzelemmel rendelkezik.