Gyurcsány asszony igazságot oszt…

2021. 06 24. 09:40

Ásó, kapa és Dobrev Klára

Dobrev Klára a magyar mezőgazdaságot is gatyába rázná.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje azt ígéri, ha kormányt alakíthat 2022-ben, akkor visszaveszi a földet azoktól a fideszes oligarcháktól, akik szerinte csak az uniós földalalapú támogatások begyűjtésével foglalkoznak, és azoknak adja, akik ténylegesen a földből és a mezőgazdaságból élnek.

Dobrev Klára online sajtótájékoztatóján arra hivatkozott: az Európai Unió ellenőrző hivatalának jelentése szerint 2018-ban a földadalapú támogatások közel 80 százalékát „a fideszes oligarchák, nagybirtokosok teszik zsebre”, akik szerinte „életükben kapát még nem láttak”, és „nem tudják, mi fán terem a magyar mezőgazdaság”.

Elmondta: a listát Csányi Sándor és Mészáros Lőrinc vezeti, ők mindketten 2,5 milliárdot kaptak 2018-ban. Emellett – folytatta – Nyerges Zsolt, „Simicska Lajos egykori jobbkeze” közel félmilliárdos támogatásban részesült, a Lázár János kormánybiztossága alá tartozó mezőhegyesi ménesbirtok több mint 300 milliót kapott, de ott van a nyertesek között Lázár János nagybátyja is, aki szintén több mint 300 millió forintos támogatásban részesült.

Dobrev Klára kijelentette: az Európai parlament alelnökeként feladatának érzi, hogy az uniós mezőgazdasági politikát úgy alakítsák át, hogy ne kaphassanak pénzt a fideszes oligarchák, és ez a támogatás azoknak jusson, akik valóban a földből élnek, mezőgazdaságban dolgoznak.

„2022 után, Magyarország miniszterelnökeként külön feladatomnak tartom, hogy a földet visszavegyük azoktól az oligarcháktól, akik semmi mással nem foglalkoznak, csak hogy a támogatásokat be tudják gyűjteni, és azoknak adjuk, akik ténylegesen a földből és a mezőgazdaságból élnek” – fogalmazott.

Benedek Szilveszter, a DK agrárkabinetjének vezetője, a DK pápai országgyűlési képviselőjelöltje azt mondta: az agrártámogatások nagy részét a „fideszes kevesek” fölözik le a mezőgazdaságból élő sokak elől, és ehhez „hűen asszisztálnak az orbáni agrárkormányzat káderei is”

Közölte: azon fog dolgozni, hogy 2022 után ez a helyzet megváltozzon, ne oligarchák játszótere legyen a magyar mezőgazdaság, az agrártámogatások pedig azokhoz irányuljanak, akik valóban megérdemlik. (Forrás: MTI)

 

* * *

Dicséretes Klára asszony elszántsága, buzgalma… Assisi Szent Klárába nem szorult ekkora igazságérzet, hogy azzal jobbá tegye a világot.

Talán a kánikula tette, de a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje eléggé szelektív névsort adott meg. Nem említette például Leisztinger Tamást, vagy Gráf Józsefet, de a többi vörösbáróról sem ejtett szót.

Aztán elfeledkezett a gazdaság más ágazatában megtollasodott elvtársairól (Veres János, Puch László, Bajnai Gordon, Kóka János, Simor András, Felcsuti Péter, Oszkó Péter – folytathatnánk a sort).

S ami a lényeg: szemérmesen kihagyta a listáról hites férjét, Gyurcsány Ferencet. No meg önmagát, Dobrev Klárát…

E.E.