„Verebes Józsi mondott legutóbb ilyet, mint Marco Rossi”

2021. 06 22. 14:07

Péter Zoltán, aki Hamburgban lőtt gólt a németeknek

A zalaegerszegi legendát meggyőzte a kapitány.
Fotó: Reviczky Zsolt/Nemzeti Sport

Péter Zoltán 1985-ben örökre beírta a nevét a magyar futball történelemkönyvébe. A ZTE játékosa győztes gólt szerzett Hamburgban, a Németország (akkoriban NSZK) elleni barátságos mérkőzésen. Péter követi a maiakat, Sallai Roland játéka kifejezetten tetszik neki, a magyar válogatottat baráti közösségnek tartja, Marco Rossi szerénysége előtt megemeli a kalapját.
– Sejti, hogy miért keresem?
– Talán igen, de várjon, épp barkácsoltam valamit, leteszem a szerszámot, és beszélhetünk.
– Szóval szerdán a németekkel játszunk ki-ki meccset. Ön az egyik magyar labdarúgó, aki győztes gólt szerzett ellenük.
– A másik Torghelle Sándor.
– Ahogy mondja. Nos tehát, azért keresem, hogyan látja a magyar válogatott esélyeit a németek elleni mérkőzésen?
– Eddig kellemes csalódás a játékunk. A portugálok elleni meccset sajnálom, talán túl sok védekező felfogású játékossal álltunk fel, de még így is majdnem sikerült a bravúr. Hat-hét percen múlott a pontszerzésünk. A franciák ellen mertünk játszani, többet próbálkozni, és lám, ennek meg is lett az eredménye. Óriási eredménynek tartom, hogy ebben a bivalyerős csoportban pontot tudtunk szerezni. Ha ugyanolyan szervezettek leszünk, mint az első két csoportmeccsen, akkor a németek ellen is lehet esélyünk. Ne felejtsük el, a németek sem dőlhetnek hátra, eredménykényszerben játszanak, nyerniük kell. Mi viszont az esélytelenek nyugalmával várjuk a párharcot.
– Említette a szervezettséget, lát még más pozitívumot a magyaroknál?
– Úgy vettem észre, hogy a válogatott baráti társaságot alkot, a játékosok mindig mindent megtesznek a másikért, a tévén keresztül is érződik, hogy milyen egységes csapat a miénk, és ennek nagyon örülök. Sallai Roland játéka pedig kifejezetten tetszik, talán ő az, aki kiemelkedik a többiek közül. Bátran vállalkozik, meg mer csinálni egy-két cselt, nagyon hasznosan futballozik.
– Marco Rossi szövetségi kapitánynak mekkora része van abban, hogy még van esély a továbbjutásra?
– Nagyon jól összerakta ezt a csapatot, jó érzékkel állította össze a keretet. Nagyot nőtt a szememben, amikor kimondta azt, amit legutóbb Verebes Józsitól hallottam: nem az edző a fontos, hanem a játékos. A játékos teszi naggyá az edzőt. Tisztelem azért, hogy ezt ki tudta mondani.

Péter Zoltán gólöröme az NSZK-nak lőtt gólja után.
Kép: MLSZ archívuma

– Mi a véleménye az esélyekről? Melyik csapat győzte meg eddig az Eb-n?
– Talán a franciák észbe kapnak az ellenük elért döntetlen után, én őket tartom az Európa-bajnokság legnagyobb esélyesének. Az Mbappé, Benzema, Griezmann csatársornál jelenleg nincs erősebb a mezőnyben. Rajtuk kívül a belgák és az olaszok tetszettek, bár az olaszok még nem találkoztak igazán komoly ellenféllel. Az angolok mindig reménykednek, de úgy érzem, idén is hiányzik valami a játékukból, nem igazán meggyőzőek. A németek visszahívták a rutinos játékosokat, Hummelst, Boatenget és Müllert, de eddig nem sokra mentek velük. A mi csoportunkból szinte bármelyik nagy csapat esélyes a végső győzelemre. Én olasz-francia vagy belga-francia döntőt várok. Néha egész jól tippelek: a legutóbbi vb-döntő párosítását eltaláltam.

Magyar Nemzet/Szilágyi