Szétoszlik a szivárványos köd az agyakban?

2021. 06 22. 14:15

Úgy tűnik csak szivárványos vágyálom marad a stadionfestés…
Fotó: Tobias Hase/dpa/AFP

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nem engedi, hogy szivárványszínű díszkivilágítást kapjon a müncheni Allianz Arena labdarúgó-stadion a német és a magyar válogatott szerdai Európa-bajnoki mérkőzésén – jelentette a Bild című német lap hétfőn a hírportálján.
A beszámoló szerint az UEFA „nem szeretné”, ha a tolerancia jeleként a szivárvány színeivel világítanák meg az arénát szerda este, amikor Németország megmérkőzik Magyarországgal, „ahol diszkriminálják a homoszexuálisokat”.
A szövetség indoklása szerint a bajnokság helyszíneinek választott tizenegy stadiont csak az UEFA és az induló országok színeivel lehet kivilágítani.
A beszámolóban idézték Jens Grittnernert, a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) szóvivőjét, aki elmondta, hogy „az UEFA egységes stadionarculatot szab meg”, és jó érvek szólnak az előírások betartása mellett.
Hozzátette, hogy „talán nem feltétlenül a szerdai játéknaphoz kellene kötni” az UEFA stadiondizájnjától eltérő világítást.
Így szerda helyett inkább június 28-án, a meleg büszkeség napján lehet szivárványszínű díszkivilágítása a müncheni stadionnak – írta a Bild, rámutatva, hogy azon a napon nem lesz mérkőzés ott.
Felidézték mások mellett Markus Söder bajor tartományi kormányfőt, aki egy más ügyben tartott hétfői berlini tájékoztatón kérdésre válaszolva elmondta, hogy „nagyon jó jelnek” tartaná a tartományi főváros stadionjának díszkivilágítását.
Az aréna megvilágítása a szivárvány színeivel „társadalmunk szabadságának jele” lenne, ezért „nagyon támogatnám” – mondta a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke.
Az Európa-bajnokság Londonba tervezett döntőjének esetleges áthelyezéséről ugyancsak kérdésre válaszolva kijelentette, hogy „München készen áll” a mérkőzés megrendezésére.

***

Szegény Markus Söder… Hol van már a német társadalom szabadsága? A németek többsége ugyanis úgy véli, hogy nincs szólásszabadság az országban, aki más véleményt fogalmaz meg, mint a hivatalos, az hátrányos következményekkel számolhat.
Hol szabad az a társadalom, amelynek többsége hátrányos megkülönböztetést szenved el az agresszív kisebbséggel szemben?
S miért büszke a melegség? Ezt magyarázza el már végre valaki!
Magyarországon nem diszkriminálják a homoszexuálisokat, jó lenne, ha mielőtt véleményt fogalmaznak meg, utána járnának ennek az UEFA illetékesei. Javukra írandó, hogy a németek által javasolt agymenésnek megállt javasoltak. Ám nem következetesek, hiszen az „UEFA egységes stadionarculatába” viszont beleillik a német labdarúgó-válogatott csapatkapitányának szivárványos karszalagja. A féltérdre ereszkedésről nem is beszélve.

E.E.

Az „UEFA egységes stadionarculatába” viszont beleillik a német csapat kapitány szivárványos karszalagja…
Fotó: OPA