Másfél milliárd forint értékű fejlesztés

2021. 06 22. 13:09

Megújul a Gébárti-tó környéke

Mocsári pallóösvény…

Folytatódik Zalaegerszegen a Gébárti-tó környezetének fejlesztése. Egy kilométeres szakaszon elkészült a tó körbejárhatóságát biztosító kerékpárút és tanösvény kiépítése. Megújultak a zöldfelületek, két nagy pihenőhelyet is kialakítottak, hulladékgyűjtők, információs táblák és padok kihelyezésével. Emellett további pihenők és esőbeállók is létesültek. A mocsári pallóösvény a sétány nyugati öblének keleti partján, az elsekélyesedő részen épült. A palló a parti rész felett halad, nem ér a nyílt vízfelület fölé. A mocsári vízi élővilág fedezhető fel róla. A közeli tanösvényhez és pihenőállomáshoz kapcsolódva, a mocsaras parti rész felett vezet mintegy 65 méter hosszan, cikk-cakk vonalban, majd a sétányra tér vissza, 50 méterre az állomáshelytől délre. A következő munkafázis a hidak megépítése lesz.Az elmúlt időszakban több beruházás is zajlott a Gébárti-tó mellett:
– 25 millió forintos keretből a Magyar Kajak-Kenu Szövetség kiépítette a vízisport központot a tó partján.
– 104 millió forintos ráfordítással megépült a Boldogasszony kápolna.
– 137 millió forintos beruházással elkészült a Kézművesek Házának bővítése.
– 15 millió forintos projekt keretében elkészült az új játszótér.
– 406 millió forintos beruházás keretében elkészült a Platán sor, Andráshida és Bagod közötti, 6,5 km hosszú kerékpárút. Fedett beállóval, padokkal, ivókúttal és szerviz ponttal felszerelt kerékpáros pihenőhely létesült a tó környezetében. Ezzel kerékpárral biztonságosan megközelíthető vált a Gébárti-tó, a Boldogasszony kápolna, a Göcseji Falumúzeum. A turisták a Zala-völgyén érkezve Andráshidán a város legrégebbi temploma mellett haladnak el, és érhetnek el a falumúzeumhoz. Emellett az Andráshidán élők számára is fontos, hogy biztonságos kerékpárúton juthatnak el a Gébárti-tóhoz és akár a városba is.

Boldogasszony kápolna.

– 10 millió forintos ráfordítással elkészült a Kézművesek Háza mellett a Kárpát-medencei tradicionális fa sírjeleket bemutató emlékpark.
– 28,5 millió forintos pályázati támogatásból valósult meg a Kézművesek Házában a nyílászárók cseréje, a szövő-textilműhely kialakítása, és megnyílt a Panoráma Népművészeti Galéria.
Eddig tehát közel 728 millió forint értékben valósultak meg fejlesztések a Gébárti-tó környékén.
Közben újabb beruházások indultak el, melynek keretében első körben 400 millió forint, második körben 350 millió forint értékben zajlanak a munkálatok: zöldfelület bővítés, parkosítás, tanösvények kialakítása, a tó körbejárhatóságát biztosító gyalogos és kerékpáros sétányok, pihenőhelyek, esőbeállók, stégek, új hidak, padok, csónakkikötő, vizesblokkok, nyilvános illemhelyek, közműfejlesztés, újabb játszótéri elemek, megújuló Fehér Hattyú büfé, szabadtéri kemence közösségi térrel a Kézművesek Háza mögött.
A második ütem végére a korábbi beruházásokkal együtt néhány év alatt másfél milliárd forint értékben újul meg a Gébárti-tó környéke.

Sétány és esőbeálló.