A bérzsarolásnak nem enged az egerszegi kórház

2021. 06 22. 14:45

A kórház bekeményített.
Fotó: Zalatáj

Napok óta beszédtéma Zalaegerszegen, sőt az egész megyében, hogy a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályán hét orvos beadta felmondását.
Ezzel kapcsolatban a kórház menedzsmentje a következő nyilatkozatot adta ki:
Tisztelt Szerkesztőség!
Intézményünk mindent megtesz annak érdekében, hogy munkatársaink bérezését és juttatásait a jogszabályoknak megfelelően a lehető legmagasabb szinten tartsa. Törekvéseink ellenére intézményünk Traumatológiai Osztályán 7 orvos beadta felmondását, mivel sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét.
A traumatológusok ún. trauma fix díjazásban is részesülnek. A Traumatológiai Társaság ajánlása szerint a teljes díj 60%-a illeti meg a dolgozókat. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház azonban ennél magasabb összeget állapított meg, így a traumatológiai ellátásában résztvevő orvosok és a szakdolgozók a teljes díj 75%-át kapják meg, amely havonta 300-700 ezer Ft közötti összeget jelent.
Két további tényre szeretnénk felhívni a figyelmet:
1.Kimutatásaink alapján az érintett traumatológusok ügyeleti leterheltsége a más osztályokon dolgozó orvoskollégákhoz képest alacsonyabb,
2.A koronavírusos betegek ellátásában a Traumatológia Osztály felmondott szakorvosai nem vettek részt, vagyis a hírekkel ellentétben a pandémia nem okozott számukra többletterhelést. Az elhalasztott műtéteik helyett az oltópontokon teljesítettek feladatot, külön juttatásért.
Szeretnénk leszögezni, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával 2021. március 1-ével jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek. Kórházunk felmondott traumatológus szakorvosai a megemelt béren túl a korábban említett traumatológiai ellátásért járó fixdíjban és az ügyeletek után járó díjban is részesültek.
Azoknak a felmondásban érintett traumatológus szakorvosoknak, akik elégedetlenek a bérezésükkel április havi bruttó bére 2 és 2,7 millió Ft között alakult. Így – a tavalyi évhez hasonlóan – kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest.
A további bérzsarolásnak intézményünk fenntarthatósága érdekében nem engedünk!
Kórházunk az elkövetkező időszakban is mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a hozzánk forduló betegeket a lehető legmagasabb szintű gyógyító ellátásban tudja részesíteni. A traumatológia működésének folytonosságát biztosítani fogjuk.
Tisztelettel:

a Zala Megyei Szent Rafael Kórház menedzsmentje

 

A közlemény szerint a traumatológusok kiemelt javadalmazásban részesültek.
Fotó: illusztráció